WORLD

Putin, 25 de ani la putere: de la FSB la Kremlin, prin alegeri, referendumuri controversate si un mandat de arestare

Putin 25 de ani la putere de la FSB la Kremlin prin alegeri referendumuri controversate si un mandat de arestare
Sursa foto: Arhiva MediaFLUX

Astăzi, Vladimir Putin marchează 25 de ani de la prima sa victorie în alegerile prezidențiale din Rusia, momentul în care a trecut oficial de la șef al FSB, la conducător al unei superputeri.

Putin, 25 de ani la putere: de la FSB la Kremlin

Putin a fost ales pentru prima dată președinte pe 26 martie 2000, la scurt timp după ce fusese numit președinte interimar în urma demisiei lui Boris Elțin. A urmat o carieră în care s-a menținut aproape neîntrerupt la conducerea Rusiei, cu o singură excepție: perioada 2008-2012, când a deținut funcția de premier sub președinția lui Dmitri Medvedev.

De ce sărbătorește Putin data de 31 decembrie 

Interesant este că, deși victoria sa electorală a avut loc pe 26 martie, Vladimir Putin consideră ca dată simbolică a preluării puterii ziua de 31 decembrie 1999, când Boris Elțin și-a anunțat demisia în mod neașteptat, iar el a fost desemnat președinte interimar. În multe declarații și interviuri, Putin a subliniat că aceea a fost ziua în care a început cu adevărat să conducă Rusia.

Presa de stat rusă: 31 decembrie 1999, momentul fondator al erei Putin

Această viziune este reflectată și în presa rusă, care, în decembrie 2024, a publicat articole retrospective și documentare speciale pentru a marca 25 de ani de când Vladimir Putin „a preluat frâiele țării”. Postul Rossiya 24 și agențiile de stat precum TASS și RIA Novosti au prezentat data de 31 decembrie 1999 drept momentul fondator al erei Putin.

Mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Putin este primul lider al unei puteri nucleare împotriva căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, în martie 2023. El este acuzat de crime de război în Ucraina, mai exact de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate. Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale.

Cum a modificat Putin constituția, ca să rămână la putere 

Constituția Rusiei, în forma sa inițială, nu i-ar fi permis lui Putin să candideze pentru un nou mandat în 2024. În 2020, printr-un referendum controversat, rușii au aprobat schimbarea regulilor. Modificările i-au permis lui Vladimir Putin să candideze din nou pentru două mandate de câte șase ani.

La ultimele alegeri, desfășurate în martie 2024, Putin a obținut peste 87% din voturi, conform rezultatelor comunicate de administrația rusă. Dacă va fi reales și în 2030, va deveni cel mai longeviv lider rus de la Ecaterina cea Mare.

Cum a fost ales Vladimir Putin în anul 2000

Alegerile din 26 martie 2000 l-au adus pentru prima dată pe Putin în fruntea Rusiei, cu aproape 53% din voturi. El beneficia de popularitatea dobândită în urma intervenției în Cecenia și a imaginii de om puternic formată cât timp a fost încă șef al FSB și premier.

A implicat Rusia în numeroase conflicte

De atunci, a dominat scena politică rusă, consolidându-și controlul asupra presei, justiției și instituțiilor statului. Sub conducerea sa, Rusia a fost implicată în numeroase conflicte, de la invazia Georgiei în 2008 până la anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022.

Imagine internă versus percepția internațională

Putin continuă să fie prezentat în presa controlată de stat drept protectorul stabilității, încă liderul care „ridică Rusia în picioare”. În schimb, pe plan internațional, este tot mai izolat, sancționat de Occident și acuzat de crime de război.

Chiar și așa, poziția sa în fruntea statului rus pare de neclintit.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele