Președintele Vladimir Putin nu dă niciun pas în războiul împotriva Ucraina. Marți, a dat startul exercițiului strategic de antrenament nuclear, al doilea de acest gen din ultimele două săptămâni.
Războiul, care durează de 2 ani și jumătate, intră în ceea ce oficialii ruși consideră a fi cea mai periculoasă fază a sa, în timp ce forțele ruse avansează în estul Ucrainei, iar Occidentul se gândește cum să consolideze Ucraina.
De câteva săptămâni, Rusia semnalează Occidentului că Moscova va răspunde dacă Statele Unite și aliații săi ajută Ucraina să lanseze rachete cu rază mai mare de acțiune în Rusia, în timp ce NATO afirmă că Coreea de Nord a trimis trupe în vestul Rusiei.
„Vom lucra la acțiunile oficialilor pentru a controla utilizarea armelor nucleare cu lansări practice de rachete balistice și de croazieră”, a spus Putin într-un clip video care anunță exercițiul.
În videoclipul difuzat de Kremlin, Putin spune că utilizarea armelor nucleare ar fi o „măsură extrem de excepțională”, dar acestea trebuie să fie menținute pregătite pentru utilizare.
„Vom continua să îmbunătățim toate componentele lor. Resursele pentru acest lucru sunt disponibile. Subliniez că nu ne vom implica într-o nouă cursă a înarmărilor, dar vom menține forțele nucleare la nivelul de suficiență necesar”, a spus el, conform Reuters.
Exercițiul urmează unui alt exercițiu din 18 octombrie în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, care a implicat o unitate echipată cu rachete balistice intercontinentale Yars, capabile să lovească orașe americane.
Putin, factorul de decizie suprem al Rusiei, a aprobat luna trecută modificări ale doctrinei nucleare oficiale – care stabilește condițiile în care Rusia ar putea lua în considerare utilizarea unor astfel de arme.
Conform modificărilor, Rusia va considera orice atac asupra sa susținut de o putere nucleară drept un atac comun – un avertisment clar pentru Statele Unite de a nu ajuta Ucraina să lovească adânc în Rusia cu arme convenționale.
Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume. Împreună, Rusia și SUA controlează 88% din focoasele nucleare din lume, deschide un nou tab. Oficialii americani spun că nu au observat nicio schimbare a poziției nucleare a Rusiei în timpul războiului.