NEWS

Răsturnare de situație în cazul aderării la Schengen! Bulgaria, acuzată chiar de România de practici ilegale

Răsturnare de situație în cazul aderării la Schengen Bulgaria acuzată chiar de România de practici ilegale
Sursă foto: ankasam.org

Epopeea Schengen continuă cu un nou episod. Mai nou transportatorii români solicită autorităților să nu permită aderarea Bulgariei în spațiul european de liberă circulație până când guvernul de la Sofia nu oprește „controlul ilegal” asupra camioanelor înmatriculate în România.

La punctul de trecere a frontierei de la Ruse sunt două parcări care ar fi trebuit să rezolve ambuteiajele din trafic cauzate de camioane. Aceleași parcări au devenit acum un obstacol pentru aderarea în spațiul Schengen.

Răsturnare de situație în cazul aderării în spațiul Schengen

De asemenea, transportatorii români acuză lipsa de transparență a noului sistemul de cozi virtuale introdus la PCTF. Separat de aceste aspecte, municipalitea a închiriat și a doua parcare pentru a crea un sistem concurențial care ar fi trebuit să servească interesului transportatorilor.

Însă, guvernul bulgar tolerează neregulile de la punctul de trecerea a frontierei, iar acest lucru viciază calitatea controlului de la frontiere. Prin urmare, posibilitatea ca Bulgaria să intre cu drepturi depline în spațiul Schengen este subminată.

În speranța că vor soluționa problema, reprezentanții UNTRR (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România ) s-au adresat în scris premierului român, ministrului transporturilor, externelor și misiunii diplomatice a României la Sofia.

Răsturnare se situație privind aderarea la Schengen
sursa foto: colaj foto

Transportatorii acuză guvernul de la Sofia de practici ilegale

UNTRR a cerut intervenția urgentă a Guvernului României pentru a se rezolva problema controalelor inechitabile și a tratamentului discriminatoriu cu care se confruntă transportatorii români” la frontiera comună.

La începutul acesuti an UNTRR a sesizat executivul european și autoritățile bulgare, degeaba însă, până în prezent nu au fost luate măsuri. Fiind, de altfel, și unul din motivele pentru care transportatorii români vor ca România să se separe procesul de aderare al celor două țări.

Într-un interviu pentru o publicație din Bulgaria, UNTRR a precizat că „autoritățile bulgare introduc în mod constant măsuri care blochează granița comună dintre România și Bulgaria”. Asta în condițiile în care în urmă cu numai 14 luni se dorea crearea unui mini-Schengen.

România intră în Schengen
Sursă foto: ankasam.org

Bulgaria viciază procedurile de aderare în Schengen

Publicația Kpital a înaintat solicitările UNTRR-ului Consiliului de Miniștri din Bulgaria, însă răspunsul oficialilor a întârziat să apară. Aderarea Bulgariei și României în spațiul Schengen se dicută de peste 10 ani.

După ce a folosit dreptul de veto în Cosiliul JAI din decembrie 2022, la sfârșitul anuli 2023, Austria a făcut concesii în privința aderării României și Bulgaria în Schengen. Așa se face că de la 1 aprilie 2024 controalele pentru cetățenii români de la frontierele aeriene și maritime vor fi eliminate, potrivit stiripesurse.ro.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele