NEWS

Răsturnare de situație în cazul Schengen. Până în iunie, România și Bulgaria pot adera complet

Răsturnare de situație în cazul Schengen. Până în iunie România și Bulgaria pot adera complet
Sursă foto: RomâniaTV

Prin ultima propunere a Parlamentului European de a introduce un timp standard de procesare a camioanelor la frontierele intra-comunitare, regimul de la Viena în frunte cu Nehammer primește o palmă pentru că nu permite României aderarea cu drepturi depline în spațiul Schengen.

Concret, ramura legislativă a Uniunii Europene a solicitat introducerea unui standard de timp pentru procesarea camioanelor la frontierele intra-europene, inclusiv la frontierele României și a Bulgariei.

România cu drepturi depline în Schengen

Rezoluția a fost adoptată în Parlamentul European cu o majoritate covârșitoare. Totodată, parlamentarii europeni au cerut ca România și Bulgaria să fie acceptate în Schengen terestru până la jumătatea anului 2024.

„Poziția PE deschide calea unei soluții la problema cozilor de kilometri de la granițe. Astăzi, Parlamentul European a arătat clar că este de partea șoferilor, cerând verificări mai ușoare pentru vehiculele grele de marfă la punctele de trecere a frontierei.

Concomitent cu rezoluția, colegii și-au confirmat sprijinul ferm pentru apartenența cu drepturi depline a Bulgariei la spațiul Schengen. Asta va rezolva în linii mari problema procesării îndelungate a documentelor la controlul de frontieră”, a declarat europarlamentarul bulgar Emil Radev.

Pașaport, schengen, România călătoriile cu avionul după intrarea în Schengen
sursa foto: INQUAM PHOTOS / Cornel Putan

Rezoluția adoptată cu majoritate covârșitoare

Deputatul european a evidențiat că rezoluția reprezintă un răspuns adus petiției depusă de eurodeputatul Andrei Novakov, care a solicitat un timp mediu de procesare de aproximativ 1 minut pentru camioanele la frontierele interne UE.

„Rezultatul final a demonstrat că Bulgaria are o echipă puternică la Bruxelles, pentru că încă o dată am reușit să ne unim în jurul cauzelor naționale și să le susținem cu succes. Cred că prin eforturi comune putem obține un final victorios, nu doar în bătălia în apărarea intereselor șoferilor, ci și pentru Schengen pe uscat”, a adăugat Radev.

Prin acest demers, Parlamentul European reafirmă sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu drepturi depline. PE a îndemnat Comisia Europeană și toți membrii Consiliului „să adopte cât mai curând posibil și nu mai târziu de jumătatea anului 2024 o decizie privind implementarea integrală a acquis-ului din Schengen în România și Bulgaria”.

Un nou scandal în Parlamentul European
Sursa foto: Calea Europeană

Viena și minciuna Schengen

Austria este singurul stat Schengen care se opune aderării complete a României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație. Karl Nehammer invocă în continuare tema migrației ilegale.

„Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem”, a declarat Gerhard Karner. O declarație care este contrazisă de cifrele oficiale FRONTEX. Datele publicatE de Agenția Europeană de Control la granițe-FRONTEX arată că rutele migranților sunt cu totul altele.

aderarea completă la Schengen
Sursă foto: Facebook

Rutele pe unde migranții pătrund în Europa

  • „Ruta Central Mediteraniaină – Tunisia -Italia – unde în anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 89.113 migranți.
  • Ruta prin Balcanii de Vest – Serbia – Croația – unde în anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 48.760 migranți.
  • Ruta prin Estul Mediteranei – Turcia – Grecia – unde în anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.
  • Ruta prin Vestul Mediteranei – Maroc – Spania – unde în anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie – iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.
  • Ruta Est Europeană – Belarus -Polonia/ Belarus – Lituania – unde în anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.
  • Ruta Circulară – Albania – Grecia – unde în anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 419 migranți.
  • Ruta prin Marea Neagră – România și Bulgaria – unde în anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 40 migranți”, potrivit Newsweek.
[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
SIMONA HALEP a aflat adevărul. NIMENI nu i-a spus asta până astăzi: Știi că vei dezamăgi
SIMONA HALEP a aflat adevărul. NIMENI nu i-a spus asta până astăzi: Știi că vei...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO