NEWS

Răsturnare de situație în lupta pentru Cotroceni. Ultimul sondaj vine cu surprize uriașe

Răsturnare de situație în lupta pentru Cotroceni. Ultimul sondaj vine cu surprize uriașe
Alegeri prezidențiale Foto: Colaj Mediaflux

Răsturnare de situație în lupta pentru Cotroceni. Datele unui sondaj, recent, realizat de AtlasIntel în perioada 9-12 noiembrie arată că lupta pentru cel de-al doilea loc în finala prezidențială din 8 decembrie este acerbă. Elena Lasconi (USR) și George Simion (AUR) se află la egalitate, cei doi depășindu-i pe Nicolae Ciucă și Mircea Geoană.

Răsturnare de situație în lupta pentru Cotroceni

Sondajul AtlasIntel a fost realizat în perioada 9-12 noiembrie, pe un eșantion de 3.035 de respondenți. Metodologia folosită a fost recrutarea digitală aleatorie, cercetarea având o marjă de eroare de ±2 procente și un nivel de încredere de 95%, transmite hotnews.ro.

Conform sondajului AtlasIntel, pe primul loc în opțiunile electoratului care merge la vot se află liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 25,4% din opțiuni. Lupta pentru locul al doilea, care asigură prezența în turul II al alegerilor prezidențiale, este foarte strânsă. Astfel, Elena Lasconi și George Simion sunt cotați cu același scor, de 14,2%.

Locul 4 este ocupat de candidatul PNL, Nicolae Ciucă, cu 10.2%, în timp ce independentul Mircea Geoană, aflat pe primele locuri o lungă perioadă de timp, a căzut pe 5, cu doar 9.1%.

Fostul „premier din umbră” al AUR, independentul Călin Georgescu, este creditat cu cel mai mare scor de până acum – 7.4%, cu aproape două procente mai mult decât apărea într-un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), la comanda publicației Newsweek, 5.8%. El este urmat de un alt independent, Cristian Diaconescu, cu 5.3%.

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, are 4.3%, Cristian Terheș – 3.4%, iar Ana Birchall – 2.9%. Fosta moderatoare de la Realitatea Plus, Alexandra Păcuraru are 1.1%, la fel ca Sebastian Popescu, dar mai mult decât Ludovic Orban – 0.7% sau Silviu Predoiu – 0.5%.

De remarcat este și faptul că, în ambele variante de intepretare a răspunsurilor, cei patru candidați independenți (Mircea Geoană, Călin Georgescu, Cristian Diaconescu și Ana Birchall) depășesc cumulat 20% din opțiuni, ceea ce înseamnă că aproape un sfert dintre alegători susțin un candidat neafiliat politic.

Profilul electoratului primilor patru candidați

Datele AtlasIntel prezintă și intenția de vot pe segmente demografice – procentul de bărbați, femei, locuitori din mediul urban/rural etc. care au definită intenția de vot pentru un anumit candidat.

Astfel, Marcel Ciolacu are scoruri mai mari în rândul celor cu vârsta de peste 50 ani, având chiar la 41,7% din voturile persoanelor de peste 70 de ani. Zonele geografice în care liderul PSD are scorurile cele mai mari sunt Muntenia – 28,9% și București-Ilfov – 26,7%, însă repartizarea votanților săi este relativ echilibrată, cu excepția diasporei, unde este cotat cu doar 4%. De asemenea, candidatul PSD obține scoruri de peste 30% în rândul populației cu venituri între 3.000 și 7.000 de lei, precum și în rândul persoanelor cu studii medii.

Elena Lasconi ar obține scoruri mai mari în rândul femeilor decât al bărbaților: 15,4% față de 11,5%. De asemenea, este mai populară printre tinerii de 18-29 de ani, cu un scor de 24,5%.

George Simion este în mod clar preferat de bărbați, având un cord de 18,9%în rândul acestora, față de 9,7% în rândul femeilor. Grosul votanților săi vine dintre cei cu un nivel primar al educației, el ajungând la 44,7% intenție de vot printre cei care au doar școala generală absolvită. Segmentul de vârstă mai dispus să-l voteze pe candidatul AUR este cel de 30-39 de ani, cu 27,1%. De asemenea, Simion ar obține 33,3% din partea celor cu venituri de până la 3.000 de lei.

Nicolae Ciucă depășește pragul de 10% din intenția de vot doar în rândul celor cu vârsta de peste 40 de ani. Același prag de 10% este depășit de liderul PNL și în rândul persoanelor cu venituri mai mari – de peste 5.000 de lei.

Cum este evaluată performanța prezidențială și guvernamentală

În ceea ce privește evaluarea activității președintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu și a Guvernului în ansamblu, scorul este negativ pentru fiecare, însă există variații majore în privința nivelului de dezaprobare. Nivelul este de -8 puncte procentuale pentru prim-ministru, mai mic decât în cazul cabinetului pe care-l conduce, de -16 puncte. În schimb, nivelul de dezaprobare pentru președintele Iohannis ajunge la nu mai puțin de -66 de puncte.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde...
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități uriașe și împăcări pentru ele
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități...
Rezultate finale alegeri parlamentare 2024: PSD a câştigat alegerile, urmat de AUR şi PNL. USR, S.O.S. România, UDMR şi POT sunt celelalte partide care au intrat în noul Legislativ
Rezultate finale alegeri parlamentare 2024: PSD a câştigat alegerile, urmat de AUR şi PNL. USR,...
Sondaj CURS, cu cinci zile înainte de turul 2. Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Surpriză totală în finala prezidenţială
Sondaj CURS, cu cinci zile înainte de turul 2. Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Surpriză...
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu  Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul mare portar al Stelei
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul...
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților rămași vor fi tăiate și ele
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților rămași vor fi tăiate și...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Vin pensiile pentru decembrie. Cine va primi banii în zilele viitoare
Vin pensiile pentru decembrie. Cine va primi banii în zilele viitoare
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Marele secret al murăturilor. Cum se păstrează borcanul după ce a fost desfăcut
Marele secret al murăturilor. Cum se păstrează borcanul după ce a fost desfăcut
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Alocații de aproape 800 de lei pe lună din 2025. Copiii care vor primi acești bani
Alocații de aproape 800 de lei pe lună din 2025. Copiii care vor primi acești...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi