SPORT

Răsturnare de situație pentru Simona Halep. Informații despre cum a ajuns substanța interzisă în corpul sportivei

Răsturnare de situație pentru Simona Halep. Informații despre cum a ajuns substanța interzisă în corpul sportivei

Răsturnare de situație pentru Simona Halep. Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la un control anti-doping, derulat în luna septembrie. de atunci sportiva a anunțat că va face tot posibilul pentru a dovedi că este nevinovată și că substanța a ajuns accidental în corpul ei.

Răsturnare de situație pentru Simona Halep. Ar putea beneficia de ridicarea suspemdării

”Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, conform ProSport.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.” a mai spus acesta.

Una dintre condiții a fost îndeplinită

”Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a mai precizat Jura.

Faptul că s-a ajuns la o concluzie clară privind modul în care a ajuns substanța interzisă în corpul Simonei este un factor pozitiv care va cântări mult în judecarea ei. Într-un caz extrem de fericit ea ar putea beneficia chiar de ridicarea suspendării provizorii, astfel încât să poată concura la viitoarele competiții.