NEWS

Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen. O nouă lovitură la nivel național

Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen. O nouă lovitură la nivel național
sursa foto: playtech.ro
09 iun. 2023 | 14:20

Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen după ultima întâlnire a Consiliului UE. Astfel, șansa de a trece fără controale la frontierele României sau ale Bulgariei par tot mai mici.

Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen. O nouă lovitură la nivel național

Recent, aderarea țării noastre la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului Uniunii Europene, care se desfăşoară, timp de două zile, la Luxembourg.

Românii petrec ore-n şir în maşini, la graniţă sau prin aeroporturi, din cauza controalelor la vamă, iar cozile de camioane, de la frontiere, se întind pe zeci de kilometri. Astfel, România pierde bani şi investitori pentru că nu este în Schengen. Un raport al Comisiei Europene arată că sunt necesari peste 300.000 de copaci pentru a neutraliza emisiile de dioxid de carbon emanate de autovehiculele care aşteaptă în vamă.

„România este foarte bine pregătită, a făcut tot ce putea să facă şi merită, şi de aceea Comisia susţine că România trebuie să intre de urgenţă în spaţiul Schengen.”, a explicat Anita Hipper, purtător de cuvânt la Comisia Europeană, vorbind despre aderarea României la Schengen.

Comisia Europeană susţine de 12 ani că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Şi Parlamentul European da un semnal de susţinere pentru ţara noastră. Astfel, Parlamentul European va vota în plenara din iulie rezoluţia în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. Parlamentarii consideră că decizia lăsării României şi Bulgariei în afara spaţiului Schengen este discriminatorie, atât pentru locuitorii din cele două ţări, cât şi pentru diaspora, scrie Stirile Pro TV.

România are însă în continuare șanse să adere

„Este pentru prima dată când se discută despre obligaţia Comisiei Europene de a evalua pagubele suferite noi, atât economice cât şi ecologice şi a găsi soluţii pentru că ţara noastră să nu fie despăgubită.”, a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar român.

Forul decizional este însă Consiliul Uniunii Europene, constituit din miniştrii afacerilor interne, care s-a reunit pentru două zile la Luxembourg. Din partea noastră a fost prezent un secretar de stat, nu ministrul Lucian Bode. Este ultimul consiliu sub preşedinţia suedeză, iar aderarea României NU a fost pe ordinea de zi. Totuși, România se uită cu speranţă spre Consiliul Uniunii Europene din toamnă, când preşedinţia va fi preluată de Spania, mai ales că această țară şi-a manifestat public sprijinul faţă de România, dar cum va trece prin alegeri anticipate în luna iulie, nimic nu este sigur. Pe de altă parte, să nu uităm de dreptul de veto al Austriei care, la ultimul vot, nu a fost de partea noastră şi a Bulgariei.

„Practic, astăzi avem un blocaj în tot ceea ce este procesul aderării României la Schengen, urmând ca deîndată ce se va schimba preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să putem relua dialogul. Sperăm ca atunci să revină acest subiect pe ordinea de zi a miniştrilor specializaţi pe zona de afaceri interne”, a completat Victor Negrescu, europarlamentar.