Cu toate că în ultimele zile au apărut fel și fel de informații despre cum noua lege a pensiilor va aduce majorări substanțiale pentru toți seniorii, există aproape două milioane de persoane care nu se vor putea bucura de majorarea pensiilor, cel puțin nu cea care duce procente importante pentru mulți din luna septembrie a anului viitor.
Astfel, chiar dacă toți pensionarii vor avea parte de creșterea de la 1 ianuarie, de 13,8%, adică indexarea cu rata inflației, nu toți beneficiază și de creșterea din urma recalculării.
După cum aproape toți românii știu, Camera Deputaților a adoptat marți Legea pensiilor cu 199 de voturi „pentru”. Practic, conform noii legi, pensiile vor crește din 2024, după recalculare, pentru aproximativ trei milioane de români. Cu toate acestea, în România avem aproape cinci milioane de seniori care beneficiază de venituri din pensii, adică rămân două milioane de pensionari care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie 2024.
Ministrul Muncii și premierul Marcel Ciolacu au promis, în ultimele intervenții televizate, că pensiile vor crește, anul următor, de două ori, dar au ales să nu renunțe la o serie de nuanțe pe care mulți seniori trebuie să le știe. Astfel, prima creștere de pensii are loc chiar de la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu inflația. A doua majorare ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, atunci când vor fi ”rezolvate inechitățile din sistem”, dar acestea nu vizează pe toată lumea, existând și pensionari care nu vor lua sume în plus la recalculare.
„Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu CE în ceea ce privește scoaterea acelui faimos 9,4 care ar fi blocat creșterea pensiilor românilor până în anul 2070”, declara Marcel Ciolacu vorbind despre majorarea pensiilor de două ori anul viitor, un important an electoral în care vom avea patru seturi de alegeri.
Ciolacu mai spunea că peste 80% dintre români au pensii sub 3.000 de lei, iar mai mult de jumătate chiar sub 2.000 de lei.
„Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 de lei, 60% au sub 2.000 de lei. (…) Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu Legea bugetului”, a mai spus Ciolacu.
Practic, conform noii legi, există și pensionari care, după recalculare, nu vor primi niciun leu în plus. Totuși, și ei se vor putea bucura de creșterea de 13,8%, în raport cu inflația în 2024, însă doar atât!
Există însă și o veste bună pentru aceștia, deoarece vorbim în primul rând de seniorii care, în urma recalculării, ar trebui să aibă pensiile scăzute. Cu toate că nu vor avea parte de o scădere a veniturilor, ei nici nu se vor putea bucura de majorarea pe care o vor primi restul oamenilor.
Mai mult decât atât, conform unui amendament cu care noua lege a pensiilor a intrat în Camera Deputaților, aceste pensii nu vor mai fi nici indexate cu inflația în anii următori. Indexarea acestora cu inflația se va face doar după ce vor fi ajunse din urmă prin noua formulă de calcul, transmite Antena 3 CNN.
Mai rămâne însă o singură problemă privind finanțarea acestor majorări, în condițiile în care PNL spune că pentru moment Guvernul ar avea doar 15 miliarde de lei pentru indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar mai rămâne o diferență de cel puțin 10 miliarde de lei ce ar trebui să vină de veniturile ANAF şi mai ales din combaterea evaziunii fiscale.