NEWS

Răsturnare de situație privind majorarea și recalcularea pensiilor a milioane de seniori. Marius Budăi a explicat clar

Răsturnare de situație privind majorarea și recalcularea pensiilor a milioane de seniori. Marius Budăi a explicat clar
29 mai 2023 | 11:15

Este o adevărată răsturnare de situație privind majorarea și recalcularea pensiilor a milioane de seniori din România, iar ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat clar ce se va întâmpla cu veniturile pensionarilor.

Mai mult, Casa Națională de Pensii Publice a anunţat că, din acest an, se schimbă formula de calcul a pensiilor, astfel că toţi românii ar urma să aibă pensiile recalculate în cel mai scurt timp posibil.

Răsturnare de situație privind majorarea și recalcularea pensiilor a milioane de seniori

Astfel, punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Prin punctaj lunar înțelegem câștigul salarial brut din luna respectivă.

Punctajul mediu anual de pensie realizat de un angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă, pe înțelesul tuturor, se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, explică reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Practic, se adună numărul de puncte realizate în fiecare lună, iar apoi se împart la 12. Rezultatul este punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an.

Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12

Pensii mai mici pentru românii care vor ieși la pensie în următorii ani

Un angajat care a cotizat perioada maximă, de 35 de ani, la sistemul național de  pensii, trebuie să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat. Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit pe perioada cât au fost angajați.

Calcul punctaj lunar pentru pensie de invaliditate
▪ 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;

▪ 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;

▪ 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Calcul punctaj pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, în  condiții deosebite sau speciale

▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii.

Marius Budăi a explicat clar

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis recent că pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. El a menţionat că principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate. Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a mai arătat Budăi, conform romaniatv.net.

„Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. ”Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.

Despre pensiile militarilor şi a celor de la MAI, ministrul a spus că pensiile militare sunt şi ele supuse reformei. ”Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atît premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei.

Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, „, a declarat Marius Budăi.