NEWS

Răsturnare de situație privind reorganizarea teritorială a României. Ministrul Veștea a dat vestea: „Trebuie modificată Constituţia”

Răsturnare de situație privind reorganizarea teritorială a României. Ministrul Veștea a dat vestea Trebuie modificată Constituţia
sursa foto: moradoconsulting.ro

Reorganizarea teritorială a României a fost pusă din nou pe pauză conform unui anunț făcut de ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea. Acesta a recunoscut că este un adept al reorganizării administrativ-teritoriale a ţării noastre, însă atrage atenția că este vorba de modificarea Constituției României și speră ca viitorul Parlament, cel care va fi votat anul viitor, să creeze cadrul legal necesar acestui demers.

Noi informații privind reorganizarea teritorială a României au ajuns în spațiul public

Acesta recunoscut că în acest moment nu e posibilă această reorganizare.

„Sunt adeptul reorganizării administrativ-teritoriale, chiar dacă de multe ori nu am fost pe placul multor colegi care sunt în administraţia publică locală sau judeţeană. După cum bine ştiţi, o perioadă de trei ani de zile am fost preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, am avut experienţă şi ca primar timp de 12 ani, şapte ani de zile am fost preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Sunt adeptul reorganizării administrativ-teritoriale şi sper ca în legislatura viitoare să se poată materializa acest lucru, ţinând cont de faptul că în prezent nu avem cadrul legal pentru a putea face astfel de comasări ale localităţilor. S-a încercat un astfel de referendum la Buzău, din păcate nu au reuşit să întrunească numărul de persoane pentru ca acest referendum să poată fi validat. Trebuie modificată Constituţia”, a explicat Adrian Veştea într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Documentația, prevăzută ca jalon în PNRR

Oficialul arată că un prim pas îl reprezintă consorţiile administrative, prevăzute ca jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru care deja sunt pregătite documentaţiile necesare.

„Ceea ce vă pot spune este faptul că acest lucru se va realiza în perioada următoare şi prin intermediul consorţiilor administrative. Noi avem un jalon în PNRR prin care reglementăm modul în care vor funcţiona aceste consorţii administrative, în sensul că mai multe localităţi se pot asocia, pot crea personalitate juridică, pot asigura bugetul unei astfel de entităţi printr-o contribuţie de, ştiu eu, 5% din bugetul fiecărei localităţi, în aşa fel încât să poată să funcţioneze integrat, să poată să îşi angajeze arhitect-şef, să îşi poată angaja o serie de persoane pe care, din păcate, nu îşi pot permite să le angajeze pe actuala organigramă a primăriei.

Acest jalon va trebui să îl îndeplinim în perioada imediat următoare, noi deja am pregătit toate documentele necesare, în aşa fel încât să creăm o astfel de oportunitate, şi cred că va fi un prim pas în perspectiva comasării localităţilor şi chiar a viziunii unei viitoare regionalizări”, a adăugat ministrul Dezvoltării.

Organizarea actuală datează din 1968

Actuala împărțire a teritoriului României datează încă din 1968 și este considerată de specialiști drept una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.

În ultimul deceniu au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – în 2013) și SRI în 2019. Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale ca să-și eficientizeze activitatea.

În ianuarie 2021, reforma administrativ-teritorială a României fusese cerută și de Federația Concordia, care reunește cele mai mari patronate sectoriale din România. În decembrie 2020, și Asociaţia Municipiilor din România (AMR) ceruse o nouă organizare administrativ teritorială.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Frenezie generală în Thailanda după ce s-a născut Moo Deng, un pui de hipopotam pigmeu. Însă celebritatea vine cu un preț
Frenezie generală în Thailanda după ce s-a născut Moo Deng, un pui de hipopotam pigmeu....
Drumul de vis aflat într-o zonă montană superbă care va face legătura între două județe ale României. Șoseaua va străbate peisaje de poveste
Drumul de vis aflat într-o zonă montană superbă care va face legătura între două județe...
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
Pomul pe care nu e bine să-l plantezi niciodată lângă casă. Mulți nu știu că poate afecta fundația
Pomul pe care nu e bine să-l plantezi niciodată lângă casă. Mulți nu știu că...
Este doliu uriaş în politică. Fostul preşedinte a murit în urmă cu puţin timp
Este doliu uriaş în politică. Fostul preşedinte a murit în urmă cu puţin timp
Este cea mai bogată țară din Europa și caută muncitori. Salariul mediu pleacă de la 6.118 euro pe lună
Este cea mai bogată țară din Europa și caută muncitori. Salariul mediu pleacă de la...
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după...
O nouă problemă apare la nivelul întregii Europe, ce pune în pericol sănătatea şi condiţiile de viaţă ale oamenilor. Cum s-a ajuns aici şi care sunt ţările ce nu sunt afectate?
O nouă problemă apare la nivelul întregii Europe, ce pune în pericol sănătatea şi condiţiile...
Îți aduci aminte de Aylin Cadîr din trupa Pops? Cum arată la 20 de ani de la lansarea în muzică
Îți aduci aminte de Aylin Cadîr din trupa Pops? Cum arată la 20 de ani...
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
Plafonările de prețuri, ilegale! Ce urmează pentru România
Plafonările de prețuri, ilegale! Ce urmează pentru România
Ungaria cere rambursarea sumelor plătite pentru protejarea frontierelor externe ale UE
Ungaria cere rambursarea sumelor plătite pentru protejarea frontierelor externe ale UE
Dezastru în industria auto europeană: Northvolt, cel mai mare producător de baterii din Europa, va închide o fabrică în Suedia. „A trebuit să luăm nişte decizii dificile pentru a ne ajusta forţa de muncă la reducerea operaţiunilor”
Dezastru în industria auto europeană: Northvolt, cel mai mare producător de baterii din Europa, va...
Tinerii din ziua de astăzi adoptă o nouă filosofie de viaţă. Care este aceasta şi cât de diferită este faţă de restul generaţiilor, care fac foarte multe sacrificii pentru job
Tinerii din ziua de astăzi adoptă o nouă filosofie de viaţă. Care este aceasta şi...
O marcă a Dacia ar putea dispărea. Ce se întâmplă la Mioveni
O marcă a Dacia ar putea dispărea. Ce se întâmplă la Mioveni
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Vechimea în muncă, IGNORATĂ. Pensiile mici rămân NESCHIMBATE
Vechimea în muncă, IGNORATĂ. Pensiile mici rămân NESCHIMBATE
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”