Răsturnare în alegerile prezidențiale din SUA? Nu va fi clar pentru cel puțin alte câteva zile, dar ultimul weekend al campaniei s-a dovedit la fel de plin de evenimente – și imprevizibil – precum a fost restul competiției.
Republicanul Donald Trump și-a petrecut weekendul vorbind despre figuri faimoase care fie au murit, fie nu au existat niciodată și făcând confuzie cu privire la locul exact în care se afla.
Rivala lui Trump pentru Casa Albă, vicepreședintele Kamala Harris, nu a demonstrat până acum prea multă capacitate de a profita de slăbiciunile acestuia. Dar au existat indicii timide că unele state cruciale ar putea începe, în sfârșit, să se îndrepte spre ea, potrivit Politico.
Peste 160 de milioane de americani se îndreaptă spre urnele de vot pentru alegerile de marți, cu mize extrem de mari. Campania pentru Casa Albă a fost marcată de două tentative de asasinat asupra lui Trump, de retragerea președintelui în exercițiu, Joe Biden, și de unele dintre cele mai violente și vitriolante retorici folosite vreodată într-o campanie electorală americană.
Orice s-ar întâmpla, rezultatul va fi istoric: fie rebelul Trump va reveni la putere, hotărât să se „răzbune” pe dușmanii săi după o pauză de patru ani, fie America va alege prima sa femeie președinte.
Candidații se concentrează asupra a șapte competiții critice, care se desfășoară în șapte state. Acestea includ un grup de state din așa-numita Centură a Soarelui, cum ar fi Arizona și Nevada, și fostele centre industriale în declin din Centura Ruginoasă – state precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania.
Ultimul dintre acestea, Pennsylvania, este probabil cel mai vital dintre toate, cu 19 voturi în colegiul electoral puse în joc – cel mai mare număr dintre cele șapte state aflate în luptă.
Duminică, Trump a ieșit la întâmplare din scenariu în timpul unui miting în Pennsylvania. El a spus că „nu ar fi trebuit să plece niciodată” de la Casa Albă, în continuarea afirmației sale false că a câștigat alegerile din 2020. Și a sugerat că cineva ar trebui să „împuște” presa de „știri false”, ceea ce unii au interpretat ca o dovadă în plus a predilecției lui Trump pentru retorica violentă.