Banca Centrală a majorat dobânda de referință, din nou, ceea ce se traduce prin rate mai mari pentru românii cu credite în euro.
Decizia Băncii Centrale Europene, care a majorat din nou dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, îi va afecta pe românii care au credite în euro.
Practic, scrie Antena3.ro, aceasta este a șasea majorare consecutivă după cele din iulie, septembrie, octombrie, decembrie și februarie, în speranța că dobânzile mai mari vor frâna inflația din zona euro.
Și ratele românilor cu credite la casă în lei vor crește în următoarea perioadă, pentru că indicele IRCC, în funcție de care se calculează creditele începând cu anul 2019, va ajunge la aproximativ 6%.
IRCC a crescut cu 4%, în ultimele luni, dublându-se față de începutul anului 2022, când era de aproximativ 2%.
Ca și exemplu, pentru un credit ipotecar normal, de 250.000 lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata a crescut cu aproape 800 de lei în ultimul an.
„În următoarea perioadă, indicele IRCC se va apropia foarte mult ca valoare de ROBOR, existând chiar posibilitatea să-l depășească.”, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Ratele creditelor în euro din România au crescut de patru ori în doar şase luni. Astfel, acești oameni simt deja cum datoria lunară către bancă s-a majorat de la o lună la alta în ultima jumătate de an.
De exemplu, dacă ne raportăm la un credit de 100.000 de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, anul trecut rata pentru acest credit era de 446 de euro, în timp ce acum a ajuns la 630 de euro.