Inflația din zona euro a accelerat mai mult decât se aștepta, în octombrie și ar putea crește și mai mult în lunile următoare. Prin urmare, ratele nu pot scădea prin reducerea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană.
Inflația în cele 20 de țări care folosesc moneda euro a accelerat la 2,0% de la 1,7% în septembrie, în special din cauza costurilor mai mari ale alimentelor și energiei, depășind așteptările de 1,9% într-un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor.
O cifră mai atent urmărită, care elimină prețurile volatile la alimente și energie, a rămas între timp stabilă la 2,7%, peste previziunile de 2,6%, a arătat joi Eurostat.
Inflația a scăzut rapid de când a atins un nivel cu două cifre în urmă cu doi ani și majoritatea economiștilor consideră că va reveni la obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene în prima jumătate a anului viitor, după o anumită volatilitate în ultimele luni ale anului 2024.
Această revenire relativ rapidă la țintă a alimentat, de asemenea, o dezbatere în ultimele săptămâni, unii oficiali ai BCE susținând că există un risc tot mai mare ca această creștere a prețurilor să scadă de fapt sub țintă, iar BCE va trebui să înceapă să stimuleze creșterea pentru a preveni o inflație excesiv de scăzută.
Unii au afirmat că o astfel de perspectivă sumbră ar putea chiar forța BCE să accelereze ritmul de reducere a ratelor și să susțină argumentele în favoarea unei măsuri mai mari decât de obicei în decembrie.
Cu toate acestea, acest argument nu a câștigat încă o tracțiune semnificativă, iar conservatorii, sau șoimii politicii în limbajul băncilor centrale, au ripostat, argumentând pentru pași măsurați și graduali, deoarece o listă lungă de factori ar putea încă să împingă prețurile în sus.
O preocupare esențială este că inflația în sectorul serviciilor, cel mai important element din coșul prețurilor de consum, rămâne mult prea rapidă, menținându-se la 3,9 %.
Creșterea salariilor este, de asemenea, mai rapidă decât rata de 3 % pe care BCE o consideră compatibilă cu obiectivul său, iar gospodăriile dispun de economii ample, ceea ce ar putea stimula economiile consumatorilor și creșterea globală.
De asemenea, piața forței de muncă rămâne restrânsă, rata șomajului menținându-se la un minim istoric de 6,3% în septembrie, au arătat joi date separate ale Eurostat.
Investitorii financiari pariază acum că rata de depozit de 3,25 % a BCE ar putea coborî la 2 % sau chiar sub acest nivel până la sfârșitul anului 2025.
Cea mai mare incertitudine, cu toate acestea, este probabil să fie alegerile din SUA, spun factorii de decizie politică, deoarece acestea ar putea avea implicații profunde pentru comerț, creștere și inflație, care ar putea necesita măsuri de politică mai târziu.