Gazul din Marea Neagră nu ridică nicio îndoială în privinţa cererii, mai ales în contextul în care securitatea energetică a devenit o prioritate la nivelul Europei, lucru care oferă o siguranţă că resursele extrase îşi vor găsi rapid cumpărători, a explicat Răzvan Popescu, CEO Romgaz, în cadrul conferinței ZF Power Summit 2025.
“Nu avem nicio temere că în momentul în care va apare gazul din Marea Neagră nu vom avea cumpărători. Înainte ca o companie producătoare de gaz să înceapă aceste vânzări, stabileşte contacte cu jucătorii mari din zonă, cu traderii, cu consumatorii mari. Toate aceste întâlniri au avut loc. Am văzut care este apetitul pieţei, ştim care ar fi termenele de livrare. Nu cred că vor fi probleme pentru vânzare”,a spus Răzvan Popescu la ZF Power Summit 2025 vorbind despre proiectul Neptun Deep.
De asemenea, directorul Romgaz mai spune că tot gazul din Marea Neagră va fi comercializat printr-o procedură transparentă.
„În momentul în care vom comercializa gazul din Marea Neagră, o vom face printr-o procedură transparentă, respectând toate prevederile legii Offshore. Urmează ca această procedură să fie elaborată în cadrul sucursalei Romgaz Black Sea Limited şi când vom face aceste demersuri vom anunţa piaţa”, a mai arătat acesta.
„În principal, avem obligaţia să respectăm joint operating agreement pe care îl avem cu operatorul”, a mai completat CEO-ul Romgaz care spune că acum urmează forajul, asta după ce „platforma a ajuns în decembrie în Marea Neagră, lucrările sunt aproape de finalizare, iar aceasta va pleca în vedere începerii forajului cu cele 10 sonde”.
De asemenea, Răzvan Popescu arată că se construiește infrastructura productivă, astfel ca în 2026 să fie atins apogeul operațiunilor din Marea Neagră.
„În paralel, Saipem, contractorul din proiect construieşte infrastructura productivă astfel ca în 2026 să atingem acel apogeu al operaţiunilor din Marea Neagră, împreună cu forajul şi instalarea infrastructurii de producţie. Pentru Romgaz, acest lucru implică costuri ridicate – am avut prima emisiune de obligaţiuni în 2024, care a arătat un real interes al pieţelor internaţionale, în primul rând, pentru acest proiect. O sa mai avem încă cel puţin o emisiune de obligaţiuni. Există provocări şi noi trebuie să ne alegem foarte bine momentul următoarei emisiuni de obligaţiuni”, a mai declarat Răzvan Popescu în cadrul conferinței.
Oficialul a mai vorbit despre creșterea producției de gaze naturale a Romgaz cu 3.6%, asta după ce câțiva ani a fost în scădere.
„În paralel cu proiectul Neptun Deep, anul acesta s-au văzut realizările Romgaz în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale. Am avut o producţie în creştere de peste 3,6%, după câţiva ani de scădere. O mare parte din această producţie provine din investiţiile care au fost efectuate pe parcursul anilor precedenţi, în special în proiectul Caragele, care rămâne prioritar pentru Romgaz. În ianuarie, a fost finalizată încă o sondă de mare adâncime la Caragele, care sperăm s-o punem în producţie până la finalul lunii martie. Suntem în foraj cu încă două sonde de mare adâncime, una la 4.910 metri. Pentru a putea păstra acest ritm şi acest nivel ridicat de producţie, aceste investiţii sunt absolut necesare nu numai în foraj, ci şi în infrastructura de suprafaţă productivă”, a completat CEO-ul Romgaz.