Comisia Europeană a salutat joi „decizia unanimă” a Consiliului „de a ridica controalele la frontierele terestre interne cu România şi Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025”, vorbind despre aderarea completă la Spațiul Schengen, vorbind atât despre întârirea Spațiului Schengen, cât și consolidarea pieței interne, a comerțului și a turismului.
Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu cele două ţări din Europa de Est este ”un moment istoric”, a salutat ministrul ungar de Interne Sandor Pinter, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Cele două ţări au ”salutat puternic” aprobarea statelor membre UE.
”Este vorba despre o decizie istorică”, care concretizează ”un obiectiv-cheie” al Bucureştiului şi Sofiei ”de la intrarea lor în Uniunea Europeană” la 1 ianuarie 2007, anunţă Ministerele de Externe român şi bulgar într-un comunicat de presă comun.
Această aderare a României şi Bulgariei a fost făcută posibilă de ridicarea vetoului Austriei.
Viena – refractară don 2022 – a acceptat până la urmă o aderare parţială a României şi Bulgariei, în martie, limitată la aeroporturi şi porturi maritime, şi a stabilit o foiae de drum în vederea unei eventuale extinderi. Spaţiul Schengen – înfiinţat în 1985 – cuprinde în prezent 25 dintre cele 27 de state membre UE, dar şi vecini asociaţi – Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Peste 400 de milioane de persoane pot, în principiu să călătorească fără să fie supuse unor controale în spaţiul Schengen. Austria și Olanda și-au exprimat marți și miercuri acordul după ani de zile în care s-au opus.
„Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen. Acest lucru nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială”, a transmis CE într-un comunicat de presă.
Decizia „înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România”, a adăugat executivul european.
„Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o bună aplicare a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime interne au fost ridicate şi au început să se aplice normele Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea vizelor Schengen”, reaminteşte Comisia Europeană în comunicatul său.
„Cadrele de cooperare pe care Comisia le-a lansat în luna martie a acestui an cu Bulgaria şi România se bazează pe punerea în aplicare cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil şi returnare. Ambele ţări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de a aborda securitatea UE la frontierele externe ale UE şi provocările legate de migraţie. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar şi asistenţă Frontex ambelor state membre”, a adăugat Bruxellesul.
Comisia Europeană mai notează că, „după cum s-a subliniat în raportul privind starea Schengen din 2024, Schengen este puternic şi rămâne cea mai vizitată destinaţie din lume”.
„Garantând călătorii fără probleme şi sigure într-o regiune cu o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, Spaţiul Schengen este esenţial pentru Uniunea Europeană, cetăţenii şi companiile sale. Având în vedere că Bulgaria şi România sunt acum parte deplină a Spaţiului Schengen, facem încă un pas crucial pentru a construi o Uniune puternică şi conectată”, şi-a încheiat Comisia Europeană declaraţia.
Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a salutat la rândul său joi aderarea deplină a celor două state la spaţiul european de liberă circulaţie. Ursula von der Leyen a publicat o fotografie cu culorile steagurilor României și Bulgariei, peste care a scris: „Pe deplin în Schengen, unde vă este locul”.
„Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul”, a scris Von der Leyen într-o postare pe reţeaua X, însoţindu-şi textul cu o imagine cu steagurile României şi Bulgariei împreună.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat joi decizia de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025, subliniind că Europa devine astfel mai sigură şi mai unită.
”Este gata. E hotărât. Este meritat.România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări popoarelor celor două ţări care au lucrat asiduu şi îndelungat pentru asta. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură şi mai unită”, a scris Roberta Metsola pe platforma X.
Miniştrii de interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat difuzat pe website-ul instituţiei.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.
Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.
Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.
A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69
— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
Miniştrii de interne din ţările UE, reuniţi la Bruxelles în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat.