NEWS

Recalcularea pensiei. Ce acte sunt necesare și cu cât poate crește venitul pensionarilor?

Recalcularea pensiei. Ce acte sunt necesare și cu cât poate crește venitul pensionarilor
Sursa foto: romaniatv.net
20 sept. 2023 | 00:00

Recalcularea pensiei în 2023 reprezintă un subiect de interes atât pentru pensionari, dar și pentru angajații care se apropie de vârsta pensionării. 

Recalcularea pensiei este procesul prin care o persoană poate câștiga bani în plus la pensie. Se poate cere recalcularea pensiei dacă o persoană a continuat să lucreze și după vârsta de ieșire la pensie.

Recalcularea pensiei 2023. În ce condiții puteți face solicitarea

Anumite categorii de persoane pot cere recalcularea pensiei. Mai exact, orice pensionar care consideră că nu îi sunt respectate drepturile poate solicita în anumite condiții recalcularea pensiei.

Cei care sunt nemulțumiți de valoarea veniturilor stabilite pot cere o recalculare a drepturilor de pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Dreptul de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situații:

  • Când e nevoie de adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei
  • Când pensia trebuie recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare făcute după pensionarea de drept
  • Când solicitantul depune documente suplimentare care nu există deja la dosarul din pensie și care pot influența cuantumul drepturilor de pensie.

În acest sens, solicitantul depune o cerere, iar pensia se va recalcula. Dacă se constantă că pensionarul are dreptate și veniturile îi vor fi crescute, atunci pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

Pensionarii își vor primi drepturile retroactiv din prima luna după cerere, chiar dacă decizia cu noua pensie se va elibera după mai multe luni.

Actele necesare

Pensionarii care vor recalcularea pensiei trebuie să depună o serie de documente la Casa Teritorială de Pensii de care aparțin. Aceștia trebuie să furnizeze mai multe documente justificative.

Iată ce documente se depun pentru recalcularea pensiei:

  • Cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei
  • Cuponul de pensie
  • Carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
  • Buletinul în original și copie

Cum se calculează drepturile de pensie pentru limită de vârstă?

Există câteva situații în care drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează. Acestea sunt:

  • Prin adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei
  • Prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare
  • În situația în care pensionarul depune documente suplimentare care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie, adică suma pe care o primește lunar.

Pensionarii care vor recalcularea pensiei trebuie să aducă documente justificative și să depună documentele menționate mai sus la Casa de Pensii la care sunt arondați.

Calcule după noua formulă. Nicio pensie nu va scădea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea și că aproximativ cinci milioane de pensii vor fi recalculate.

Formula de recalculare a pensiilor va fi schimbată anul acesta după o nouă formulă, pentru a elimina inechitățile din sistem. Pensiile vor fi recalculate pornind de la premisa că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, față de 1.586 de lei cât era în trecut.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit la începutul lunii septembrie despre faptul că este nevoie de o nouă lege a pensiilor.

Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană – n.r.) şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie ca şi stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major”, a declarat Ciolacu la finalul reuniunii Consiliului Politic Naţional al PSD, citat de news.ro.