NEWS

Record de cazuri de gripă și viroze respiratorii în România! MS publică lista centrelor pentru persoanele cu simptome. Avertismentul lui Rafila

Record de cazuri de gripă și viroze respiratorii în România MS publică lista centrelor pentru persoanele cu simptome. Avertismentul lui Rafila
Sursă foto: colaj Mediaflux

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat joi, 6 februarie, că ne aflăm în continuare pe acelaşi trend ascendent în ceea ce priveşte virozele respiratorii şi cazurile de gripă şi avem un record, cu peste 170.000 de cazuri înregistrate în România în această ultimă săptămână de raportare.

Ministrul a mai anunţat că săptămâna trecută au fost înregistrate 13 decese ceea ce a dus la un total de 35 numărul de decese înregistrate prin infecţie gripală, toate cazurile la persoane nevaccinate.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut, la nivel naţional, cu aproape 30% în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie faţă de cea anterioară, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Astfel, au fost raportate peste 12.500 de cazuri de gripă clinică şi 272 de cazuri de gripă confirmate de laborator.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii publică lista centrelor unde persoanele cu simptome de infecţii respiratorii se pot prezenta pentru evaluare medicală. Vezi aici lista completă a centrelor.

Record de cazuri de gripă și viroze respiratorii în România! Avertismentul lui Rafila

”Cred că este important să comunicăm că ne aflăm în continuare pe acelaşi trend ascendent în ceea ce priveşte virozele respiratorii şi cazurile de gripă. Avem un record, aş spune, sunt peste 170.000 de cazuri înregistrate în România în această ultimă săptămână de raportare, săptămâna 27 ianuarie-2 februarie”, a anunţat ministrul.

Rafila a precizat că numărul mare de viroze respiratorii a fost dublat şi de un număr mare de cazuri de gripă diagnosticate clinic, nu mai puţin de 12.500, la nivel naţional.

”Acest lucru a dus la mobilizarea resurselor la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi implicit a unităţilor sanitare care se află în judeţele din ţară. Astăzi, după mai multe întâlniri tehnice, am publicat lista centrelor unde pacienţii care prezintă viroze respiratorii se pot prezenta”, a spus ministrul Sănătăţii.

Rafila a mai spus că recomandarea este ca orice viroză respiratorie să genereze un comportament preventiv din partea fiecăruia dintre noi.

”În primul rând ne adresăm medicului de familie. La înrăutăţirea stării de sănătate sau apariţia unor simptome îngrijorătoare, recomandarea este de prezentare fie la centrele de permanenţă, fie în structurile ambulatorii organizate de spitalele din România”, a afirmat Alexandru Rafila, el precizând că, dacă sunt cazuri mai grave care necesită internare, atunci sunt îndreptaţi spre spitale.

MS publică lista centrelor unde se pot prezenta persoanele cu simptome

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat, joi, lista centrelor din întreaga ţară unde persoanele care au simptome de infecţii respiratorii se pot prezenta pentru a beneficia de evaluare medicală ambulatorie în cazul virozelor respiratorii şi al gripei.

Documentul include adreselor centrelor şi programul după care acestea funcţionează. Vezi aici lista completă a centrelor.

În cel mai recent raport publicat de specialiştii de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică se arată că, în săptămâna 27 ianuarie- 2 februarie, s-a înregistrat o creştere cu 30% a numărului de cazuri de infecţii respiratorii, faţă de săptămâna anterioară.

”În săptămâna 27.01.2025 – 02.02.2025 (S05/2025) incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, activitatea gripală a continuat cu o intensitate înaltă şi o răspândire geografică extinsă a circulaţiei virusurilor gripale la nivelul întregii ţări”, au precizat specialiştii.

Evitarea aglomerației, una dintre recomandările din această perioadă

Ministrul a mai anunţat că evitarea aglomeraţiei continuă să fie o recomandare, în afară de măsurile medicale, iar utilizarea măştii pentru persoane care au simptome de viroze respiratorii şi vor să se deplaseze este în continuare recomandată.

”Vaccinarea antigripală a acoperit până acum cam 1.150.000 de persoane care au fost încărcate în Registrul Naţional Electronic de Vaccinare dar, cu siguranţă, ea a fost mai extinsă semnificativ, pentru că prin farmacii s-au vândut 1.7 milioane de doze de vaccin”, a subliniat ministrul, adăugând că este o cifră foarte asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat şi în anii precedenţi însă, ca să poţi să preîntâmpini într-o măsură mult mai bună răspândirea gripei, ar trebui să putem să vaccinăm dublu, cam 3,4-3,5 milioane de persoane din categoriile care sunt la risc.

”În ceea ce priveşte numărul de decese săptămâna trecută au fost înregistrate 13 decese ceea ce a dus la un total de 35 numărul de decese înregistrate prin infecţie gripală, toate cazurile la persoane nevaccinate”, a spus ministrul.

Numărul cazurilor de gripă și viroze a crescut vertiginos

Conform celui mai recent raport realizat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie au fost raportate 172.877 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 27,2% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (135.870) şi cu 29,4% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (133.635). Variaţia în plus faţă de media calculată de 115.965 a cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 49,1%.

În acelaşi interval, au fost raportate 12.583 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 8.391 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 10.950 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de toate judeţele, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.475) şi în judeţele Cluj (1.544), Constanţa (664), Prahova (606) şi Braşov (513).

Totodată, au fost înregistrate 77 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 35 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 32 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

272 de cazuri de gripă confirmată de laborator

În plus, au fost raportate 272 de cazuri de gripă confirmată de laborator (132 cu virus gripal tip A nesubtipat, 54 cu virus gripal AH1, 16 cu virus gripal AH3 şi 70 cu virus gripal tip B).

În săptămâna menţionată, au fost comunicate 13 decese noi confirmate cu virus gripal.

De la începutul sezonului, au fost raportate 1.230 de cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 737 de cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 275 de cazuri cu virus gripal B, 185 de cazuri cu virus gripal AH1, 33 de cazuri cu virus gripal AH3, 17 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 35 de co-infecţii de virus gripal cu VRS.
Până în prezent, au fost comunicate 35 de decese confirmate cu virus gripal: 20 tip A, subtip H1 (din care 2 co-infecţii cu SARS-CoV-2); 12 tip A, nesubtipat; 1 tip A, subtip H3; 2 tip B.

Cele 35 de decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 1 la 0-4 ani; 2 la 15-49 de ani; 6 la 50-64 de ani; 26 la ≥65 de ani.

Până în 2 februarie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.144.580 persoane vaccinate antigripal, din care 1.123.699 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele