NEWS

Reformă în azile. Propunerile ministrului Muncii pentru sistemul de asistență socială

Reformă în azile. Propunerile ministrului Muncii pentru sistemul de asistență socială
Sursă foto: Facebook/Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București

Reformă în azile după cazurile de abuz descoperite în mai multe centre din România. Ministrul Muncii a terminat propunerile pentru pachetul de modificări legislative în domeniul asistenţei sociale şi creşterea calităţii în domeniul serviciilor sociale.

Reformă în azile. Propunerile ministrului Muncii

Conform unui document preliminar obținut de Digi24, inspectorii care fac evaluarea centrelor de asistență socială nu se vor mai limita doar la indicatorii din acea fișă standard.

Inspectorii vor avea acces în toate spațiile unde sunt suspiciuni că ar fi adăpostiți beneficiari, potrivit altei măsuri propuse în document. Se va putea verifica și registrul național cu  evidența persoanelor care beneficiază de servicii sociale.

De asemenea, azilele publice și private vor trebui să afișeze public licența de funcționare și deciziile de suspendare sau retragere a licenței. În plus, ele ar trebui să publice anual rapoarte de activitate pe site.

Pentru a fi evitate abuzurile, vor fi incluse cursuri de formare a personalului din centrele de asistență socială cu privire la respectarea drepturilor omului. O altă măsură se referă la reducerea de la 5 la 3 ani a vechimii cerute pentru persoanele care fac verificările în centre. La fiecare 10 centre ar urma să fie o echipă de minim 2 inspectori care să facă aceste controale.

Ministrul Muncii, întâlnire cu reprezentanții ONG-urilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a avut o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul asistenţei sociale. Ea a anunțat că lucrează împreună cu acestea la un set de propuneri pentru pachetul de modificări legislative în domeniul asistenţei sociale şi creşterea calităţii în domeniul serviciilor sociale.

„Priorităţile noastre sunt, printre altele, revizuirea criteriilor de acreditare, revizuirea prevederilor legale existente privind licenţierea provizorie şi obligaţiile furnizorilor de a atinge cel puţin 90% din standardele de calitate, reducerea duratei de valabilitate a licenţei provizorii, introducerea de noi exigenţe cu privire la obţinerea licenţei definitive, întărirea capacităţii instituţionale a funcţiei de control, monitorizare şi îndrumare”, a scris Simona Bucura-Oprescu.