NEWS

LIVE TEXT Renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale! UPDATE: Un membru al BEJ Cluj a sunat la 112 pentru a reclama saci desigilați

LIVE TEXT Renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale UPDATE Un membru al BEJ Cluj a sunat la 112 pentru a reclama saci desigilați
Sursă foto: observatorulbihorean

Renumărarea voturilor este în toi. Curtea Constituțională (CCR) a solicita, ieri, renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenațiale de duminică, 24 noiembrie. 

UPDATE: Un membru al BEJ Cluj a sunat la 112 pentru a reclama saci desigilați

Un membru al Biroului Electoral Judeţean Cluj a sunat la 112 pentru a reclama că a găsit, în spaţiul de depozitare, saci cu voturi de la turul întâi al alegerilor prezidenţiale nesigilaţi. Poliţia a deschis o anchetă, dar anunţă că, deocamdată, nu a identificat nereguli.

”În cursul zilei de 29 noiembrie a.c., Poliţia Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un membru al Biroului Electoral Judeţean Cluj, prin apel la 112, cu privire la faptul că în spaţiul de depozitare destinat buletinelor de vot s-ar afla mai mulţi saci cu buletine de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, nesigilaţi. În urma sesizării, a fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica aspectele semnalate”, a transmis, sâmbătă, IPJ Cluj.

Poliţiştii au demarat cercetări sub aspectul infracţiunii de rupere de sigilii, în vederea clarificării tuturor circumstanţelor.

”Până în prezent, nu au fost constatate nereguli, însă verificările continuă pentru a asigura respectarea strictă a prevederilor legale. Cercetările sunt efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a mai transmis sursa citată.

UPDATE: Preşedintele PNL Olt, Gigel Ştirbu, afirmă că Biroul Electoral Judeţean a descoperit, la Scorniceşti, în urma renumărării voturilor, „o fraudă de 835 de voturi” care ar fi fost mutate de la alţi candidaţi la Marcel Ciolacu şi anunţă că va face plângere penală.

„În cele 11 secţii ale oraşului Scorniceşti a fost descoperită o fraudă de 835 de voturi mutate de la ceilalţi candidaţi la Marcel Ciolacu. S-au numărat deja aceste voturi de către reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean. Procesul verbal a fost făcut, deci este cert că există 835 de voturi furate de la ceilalţi candidaţi şi puse la Marcel Ciolacu.

Ele există, voturile, numai că nu sunt pentru Marcel Ciolacu, sunt pentru alţi candidaţi, dar au fost trecute la Marcel Ciolacu. Spre exemplu, la secţia 112 din Scorniceşti, în procesul verbal pe care membrii secţiei de votare l-au completat în secţia de votare duminică, la Marcel Ciolacu au fost trecute 657 de voturi, iar astăzi cei din Birou Electoral Judeţean au numărat 379, ca fiind votate cu Ciolacu. La secţia 113, în procesul verbal sunt trecute 444 de voturi, iar astăzi, în urnă, în saci, au fost numărate pentru Marcel Ciolacu 376 voturi”, a declarat Ştirbu, vineri, pentru Agerpres.

Preşedintele PNL Olt a menţionat că, până în prezent, Scorniceşti este singura localitate unde s-a descoperit „fraudă” şi reprezentanţii partidului vor face sâmbătă plângere penală împotriva celor care au participat la numărarea voturilor, subliniind că aproape 20% din voturile de la Scorniceşti au fost mutate de la alţi candidaţi la candidatul Marcel Ciolacu.

UPDATE: 10% din saci erau desigilați

Renumărarea voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor este în curs în toate județele. 10% din sacii aduși din depozite au fost găsiți desigilați. Sunt verficate toate buletinele cu voturile valabil exprimate, dar și cele nule. Procedura este intens contestată.

BEC a interzis prezența camerelor de supraveghere și a observatorilor independenți. În plus, cei care vor contabiliza voturile sunt angajații prefecturilor, iar la renumărare sunt prezenți și reprezentanți ai candidaților, conform Digi24.

Procesul de renumărare a voturilor este unul anevoios. Principalele provocări sunt timpul și resursa umană. Termenul până la care totul ar trebui să fie clar este duminică, ora 22:00.

În total, reprezentanții comisiilor de renumărare au de verificat 9,4 milioane de buletine de vot.

UPDATE: Care este situația în Birourile Electorale Județene

Bihorul termină renumărarea la miezul nopții. Au fost renumărate voturile din 200 de secții, din totalul de 569

„Sunt implicate 70 de persoane din patru instituții: Biroul Electoral Județean, Instituția Prefectului, Autoritatea Electorală Permanentă și Direcția Județeană de Statistică”. spune Ligia Oală, purtător de cuvânt al BEJ Bihor.

„Am finalizat până la această oră (14:30) peste 200 din cele 569 de secții de votare din întregul județ, cred că vom închide renumărătoarea în jur de miezul nopții”, spune Ligia Oală, purtător de cuvânt al BEJ Bihor.

La Botoșani, renumărarea s-a făcut în jumătate din totalul de secții

„Sunt implicate aproximativ 15 echipe a câte doi oameni. Ne apropiem de renumărarea a jumătate din totalul de 433 de secții, cred că în noaptea asta am putea termina”, spune reprezentantul BEJ Botoșani.

La Vrancea, din 364 de secții, renumărărarea s-a făcut în 50. Lucrează 30 de persoane

„Aseară ne-am organizat. Azi am început de la ora 9:00 să numărăm. Facem totul conform dispoziției BEC. Din cele 364 de secții am numărat în jur de 50 de secții”, spune Ionuț Ionel, purtător de cuvânt ale BEJ Vrancea.

Dupa decizia CCR de renumarare a voturilor, angajații BEJ și ai Prefecturii Timiș au luat hotărârea de mutare a sacilor cu buletinele de vot din locația insalubră în sediul Consiliului Județean Timiș.

„Continuăm, dar n-aș putea să fac o prognoză. Termenul e duminică seara la ora 22:00, dar sper să terminăm mai repede. Se lucrează pe echipe, în aceeași sală. Suntem 30 de persoane, plus 10-15 statisticieni”, arată oficialii din Timiș.

Vaslui: 552 de secții. Lucrează patru echipe de câte 4 oameni. „Nu puteam estima când terminăm”

„Avem echipe mixte formate din membrii BEJ si personal auxiliar de la secretariatul tehnic și suntem în plin proces de renumărare. Nu filmăm, facem renumărarea conform deciziei BEC. Avem 4 echipe de câte 4 oameni, toți suntem în aceeași sală sub paza jandarmilor. Avem 552 de secții, dar nu putem estima când terminăm că sunt echipe care au secții mai mari de numărat, altele secții mai mici”, spune Geanina Sârcu, purtător de cuvânt al BEJ Vaslui.

La Tulcea, renumărarea este filmată. 205 secții, 81.000 de buletine de vot. S-a ajuns la secția 80

În județul Tulcea, renumărarea are loc la Tribunal.

„În decizia BEC nu scrie că suntem obligați să filmăm, dar în camera unde renumărăm există o cameră video funcțională, nu e instalată special pentru renumărare, ci pentru că așa trebuie să fie”, spune Răzvan Vitos, președinte BEJ Tulcea.

Există 205 secții și se renumără aproximativ 81.000 de buletine de vot. Din cele 205 secții s-a ajuns la ora 14:00 la secția 80, au fost numărate voturile din 80 de secții, „am trecut de o treime”, spune Vitos. La renumărare participă membrii BEJ, personalul tehnic din prefectură și „colegii de la statistică. Avem cam 30 de persoane. Noi preconizăm că azi terminăm renumărarea oricât de târziu ar fi”.

Bistrița-Năsăud: 42 de secții renumărate din 314

Buletinele de vot din 42 de secții au fost numărate până vineri la ora 13:00 în județul Bistrița-Năsăud. În total au fost organizate 314 secții în acest județ.

„Sper să încheiem renumărarea sâmbătă după-amiază”, a declarat Diana-Emiliana Linul, președinte BEJ din Bistrița-Năsăud.

BEJ Bacău nu a vrut să spună câte secții au fost numărate

„Încercăm din răsputeri să respectăm termenul stabilit de BEC, nu știu dacă vom reuși”, a spus Costel Chiriac, purtător de cuvânt Biroului Electoral Județean Bacău.

Termenul stabilit de Biroul Electoral Central este 1 decembrie, ora 22:00. Potrivit AEP, în județ au fost 236.564 de voturi valabil exprimate și alte 8.190 de voturi nule.

Renumărarea din Olt. „Noi vrem să terminăm cât mai repede”

Daniel Argeșeanu, judecător și membru în Biroul Electoral Județean din Olt, a spus pentru Europa Liberă că renumărarea buletinelor de vot este făcută cu personalul tehnic.

„Sunt 180.000 și ceva de buletine. Zic eu că avem oameni suficienți. Lucrăm pe echipe. Avem 12 echipe cu câte 5 oameni, deci 60 de oameni care numără. Acum vedem când terminăm, noi vrem să terminăm cât mai repede că e interesul nostru. Dar nu aș putea să aproximez acum că există un anumit ritm”, a spus ea.

Argeșeanu a menționat că „e o altfel de numărare a voturilor, nu avem dreptul să filmăm. Nu e numărarea din secțiile de votare unde se aplică anumite dispoziții legale. Acum le numărăm cu peronalul tehnic din dotarea BEJ”.

Teleorman: 13 secții numărate din 334, până la ora 13:00

Renumărarea buletinelor de vot din județul Teleorman are loc în sala de consiliu de la Prefectură.

„Sunt 334 de secții de votare. Noi am început la ora 11. Până acum, la ora 13:00, am numărat 13 secții. Sunt 12 echipe cu câte doi oameni, plus personalul tehnic auxiliar care desigilează, ne dau buletinele și noi le numărăm”, a spus Emilia Enescu, președinte BEJ Teleorman, pentru Europa Liberă.

821.000 de voturi din diaspora vor fi renumărate

În total, în secțiile din străinătate au fost exprimate peste 821.000 de voturi, din care peste 817.000 în secțiile de votare și peste 4.200 prin corespondență.

Și acestea vor fi renumărate, conform decizia Biroului Electoral Central – luată în baza deciziei Curții Constituționale de joi, 28 noiembrie.

UPDATE. BEC Rezultatele renumărării să nu fie divulgate; Renumărarea să fie făcută în același timp de toți membrii

Biroul Electoral Central a trimis o circulară prin care precizează că reprezentanții din Birourile Electorale Județene trebuie să nu divulge rezultatele renumărării buletinelor de vot.

„Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe condifențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule”, prevede decizia 821C din 29 noiembrie.

„Precizăm că documentele în versiune electronică trebuie să fie deţinute doar de către preşedintele biroului electoral, iar cele în format fizic să fie păstrate în fişete închise cu o cheie detinută exclusiv de către acesta.

În situaţia în care transmiterea proceselor-verbale se realizează mai devreme de 1 decembrie a.c., ora 22:00, preşedintele biroului electoral are responsabilitatea de a păstra în fișet închis cu o cheie deţinută exclusiv de către acesta terminalul informatic de pe care au fost transmise versiunile scanate ale proceselor-verbale.

Arătam că fişetul în care sunt depozitate documentele şi materialele de mai sus trebuie să fie sigilat si amplasat astfel încât să fie în raza de acţiune a camerelor de filmare care fac parte integrantă din sistemul de supraveghere în vederea asigurării siguranţei spaţiului de lucru al biroului electoral.

Totodată, în aplicarea dispoziţiilor deciziei mai sus menţionate, este imperativ ca atât membrii cât şi personalul tehnic auxiliar şi statisticienii birourilor electorale judeţene, ai Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti să fie implicaţi în mod concret, egal, susţinut si continuu în procesul de renumărare, sub coordonarea preşedintelui biroului electoral”, se mai arată în decizia BEC.

Renumărarea voturilor este în toi

Astfel, BEC a dispus joi că birourile electorale – județene, din sectoarele Capitalei și cel pentru diaspora – să preia voturile valabil exprimate și nule, de unde erau depozitate. Procesele-verbale cu rezultatele trebuie transmise la BEC pe 1 decembrie, la ora 22.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că speră ca în cursul zilei majoritatea judeţelor să termine operaţiunea de renumerare a voturilor şi că pot fi unele întârzieri în cazul judeţelor mari şi în zonele îndepărtate din străinătate. În următoarele minute vor veni și primele rezultate.

Toni Greblă a apreciat că pot fi unele întârzieri în judeţele mari, fiind un număr mai mare de voturi, dar şi în unele secţii din străinătate, unde transportul este mai dificil.

Privitor la termenul stabilit de Biroul Electoral Central (BEC) ca la 1 decembrie să se finalizeze operaţiunea, Greblă a precizat că BEC va comunica atunci când estimează că va transmite centralizarea voturilor la Curtea Constituţională.

De această dată USR, chiar cei care la locale băteau din picior pentru renumărarea voturilor la sectoarele 1, 2 și nu numai, a contestat în instanță decizia de renumărare a voturilor din întreaga țară. Considerând că ”este un abuz uriaș”.

În altă ordine de idei, Biroul Electoral Central (BEC) a declarat cî observatorii nu pot participa la renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit reprezentanților BEC, legea nu permite accesul acestora la procesul de renumărare. Este necesară modificarea legii pentru a permite observatorilor interni și internaționali acreditați sau din partea mass-media să participe la renumărarea voturilor, susțin reprezentanții BEC.

CNA anunță că nu va încep de astăzi campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale

Confuzia creată de renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale, continuă și se amplifică tot mai mult.

Rețele de socializarea abundă în instigări la revoluție, insurecție și violențe.

Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe vineri, 29 noiembrie, anunţă Consiliul Naţional al Audiovizualului, care solicită radiodifuzorilor să respecte prevederile legislaţiei audiovizuale.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde...
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități uriașe și împăcări pentru ele
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități...
Rezultate finale alegeri parlamentare 2024: PSD a câştigat alegerile, urmat de AUR şi PNL. USR, S.O.S. România, UDMR şi POT sunt celelalte partide care au intrat în noul Legislativ
Rezultate finale alegeri parlamentare 2024: PSD a câştigat alegerile, urmat de AUR şi PNL. USR,...
Sondaj CURS, cu cinci zile înainte de turul 2. Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Surpriză totală în finala prezidenţială
Sondaj CURS, cu cinci zile înainte de turul 2. Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Surpriză...
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu  Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul mare portar al Stelei
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul...
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților rămași vor fi tăiate și ele
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților rămași vor fi tăiate și...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Luna poveștilor romantice. Zodiile care își găsesc perechea în decembrie
Luna poveștilor romantice. Zodiile care își găsesc perechea în decembrie
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Doliu în sportul mondial. A murit o campioană legendară
Doliu în sportul mondial. A murit o campioană legendară
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Alocații de aproape 800 de lei pe lună din 2025. Copiii care vor primi acești bani
Alocații de aproape 800 de lei pe lună din 2025. Copiii care vor primi acești...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi