NEWS

Republica Moldova a dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova, arestând zeci de persoane. Cei implicați primeau 10.000 de dolari

Republica Moldova a dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova arestând zeci de persoane. Cei implicați primeau 10.000 de dolari
sursa: deschide.md

Poliția Republicii Moldova a transmis duminică faptul că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în gruparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate. Mai mult, aceștia urmau să primească suma de 10.000 de dolari dacă se luptau cu forțele de ordine. Protestele urmau să aibă loc chiar duminică la Chișinău.

Republica Moldova a dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova, arestând zeci de persoane

Șeful Poliției moldovene, Viorel Cernăuțean, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile au avut mai multe informații despre un plan de destabilizarea a situației după infiltrarea agentului în rândul organizației dirijate de Moscova.

Anunțul vine după ce, sâmbătă, poliția spusese că are informaţii că la protestul planificat pentru 12 martie se intenţionează organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordine în masă în contextul protestelor organizate duminică la Chișinău de Partidul lui Ilan Şor. Cei implicați în această schemă de diversiune urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați cu 10.000 de dolari de dolari fiecare.

„Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în această grupare a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă care se prezenta sub pseudonimul Mai Sandu, care dirija acțiunile împreună cu altă persoană, atât cu cetățenie a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Federația Rusă.

Acest cetățean, venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit în luna ianuarie în R. Moldova, unde a prezentat alt pașaport, schimbând în nenumărate rânduri numele său de familie”, a declarat Cernăuțean, transmite Agora.md.

Operațiunea de reținere a diversioniștilor a fost desfășurată în seara zilei de sâmbătă, 11 martie. În urma acțiunilor, 25 de persoane au fost aduse la poliție, iar marea majoritate a acestora colaborează cu poliția, mai notează sursa citată.

Proteste în Chișinău

Oameni chemaţi la proteste de partidul lui Ilan Şor au început să se adune, duminică, la Chişinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condiţiile în care poliţia anunţase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată. Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiale.

Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti. Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

Maia Sandu, mesaj de încredere în forțele de ordine

Întrebată, sâmbătă, dacă există risc de destabilizare la protestul de duminică, preşedinta Maia Sandu a declarat că „de fiecare dată există asemenea riscuri”, relatează NewsMaker.md.

„De fiecare dată există asemenea riscuri, dar până acum instituţiile noastre au demonstrat că ştiu să ţină situaţia sub control. Am certitudinea că şi de acum încolo vor asigura ordinea publică”, a afirmat Maia Sandu.

Anterior, deputata Partidului ŞOR Marina Tauber anunţa că pe 12 martie protestatarii vor fi „şi mai mulţi” decât la protestele din 19 şi 28 februarie. Protestatarii vor să vină duminică în faţa Parlamentului pentru a cere ca guvernul să le plătească integral facturile pentru lunile de iarnă.

De asemenea, potrivit unei declaraţii a Partidului ŞOR, manifestanţii vor cere guvernării să spună clar „Nu războiului în Moldova”, fără a preciza la ce se referă. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri