Ciorba de perișoare cu legume reprezintă unul dintre cele mai iubite preparate în sezonul rece! Aceasta este gustoasă, nutritivă și încălzește atât sufletul, cât și corpul, în zilele mohorâte de toamnă și iarnă. Iată cum se prepară!
Pentru ciorbă
2 cepe medii
2–3 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 jumătate rădăcină țelină
1 ardei gras
2–3 roșii (sau 2 linguri de pastă de roșii)
1 legătură pătrunjel verde + 1 legătură mărar
1 litru și jumătate – 2 litri apă
2–3 linguri de ulei
Sare și piper după gust
Borș
Pentru perișoare
400–500 g carne tocată
1 ceapă mică
100 g orez spălat
1 ou
Sare și piper
Această rețetă de ciorbă de perișoare începe prin spălarea și tocarea legumelor. Taie ceapa, morcovii, pătrunjelul, ardeiul și țelina cubulețe sau felii subțiri. Apoi, într-o oală încăpătoare pune uleiul la încins, apoi adaugă ceapa și las-o la călit 2-3 minute, până când devine translucidă. Ulterior, pune morcovii, pătrunjelul, țelina, ardeiul și roșiile și lasă-le să își elibereze aromele.
După câteva minute, toarnă apa peste legume, adaugă sare și piper și lasă totul la foc mediu până când legumele sunt aproape complet fierte.
Până când baza ciorbei este gata, ocupă-te de perișoare! Într-un bol, pune carnea tocată, ceap tocată fin, orezul spălat, oul, sarea și piperul. Apoi, cu mâinile umede, formează perișoarele mici, de mărimea unei nuci.
Când legumele sunt aproape fierte, adaugă perișoarele în ciorbă. Distribuie-le uniform, nu le înghesui și lasă-le să fiarbă la foc mediu, acoperit parțial, până când perișoarele se ridică la suprafață și sunt fierte.
Acum este momentul în care adaugi verdeața tocată și borșul, pentru a acri ciorba.
După ce oprești focul, acoperă oala și lasă 5–10 minute ca aromele să se întrepătrundă.