Această rețetă de turtoi cu brânză și jumări este absolut delicioasă. Gospodinele, din Dobrogea, mai ales, fac preparatul pe timp de iarnă de cele mai multe ori.
Turtoiul reprezintă de fapt pâine umplută cu brânză și jumări. Poartă această denumire în Dobrogea. Se face foarte simplu și se poate servi fie simplă, fie alături de alte preparate. Mare atenție, pentru că el conține destul de multe calorii și trebuie consumat cu măsură.
Aluatul nu trebuie să fie prea sărat, deci veți pune mai puțină sare decât o faceți în mod normal la pâine. De ce? Ei bine, se folosește brânză sărată, tocmai de aceea. Nu vă faceți griji, nu veți pierde foarte mult timp în bucătărie, iar papilele gustative vor fi tare încântate. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși pe placul dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la treabă!
Ingrediente
Într-un bol se pune apa călduță, iar peste ea drojdia. Amestecăm foarte bine până când aceasta se dizolvă. Ulterior, punem și zahărul și repetăm procedura. Apoi, punem sarea și ușor, ușor și făina, nu toată odată. Înainte de a fi nevoie să frământăm. Când aluatul nu se mai lipește de mâini înseamnă că e gata. Lăsăm la crescut aproximativ 40-45 de minute.
Mai aveți posibilitatea de a o lăsa la dospit 20 de minute, iar apoi să o frământați din nou și să o mai lăsați încă atâta timp. Între timp fărâmițați brânza și tăiați jumările în bucăți mai mici. Pe blatul de lucru puneți puțină făină. Când aluatul și-a dublatul volumul, puneți-l pe blat și întindeți precum faceți la plăcinte. Bineînțeles, foaia va fi mult mai groasă, fără dar și poate. Ungeți cu untură, apoi puneți o parte din brânză și o parte din jumări.
Rulați și apoi frământați un pic. Ulterior, repetați procedeul de mai sus și puneți ce v-a mai rămas. Astfel, ingredientele vor intra mult mai bine în aluat, iar gustul și aspectul vor fi pe măsura așteptărilor. Mai lăsați să crească circa 20 de minute, după care puteți băga la cuptor aproximativ o oră. Atenție! Cuptorul să fie pornit cu 10-15 minute înainte de a băga pâinea. Puteți s-o și ungeți cu apă sau cu ou. Când este gata, ungeți turtoiul cu ulei de floarea soarelui. Poftă bună!