BUSINESS

RetuRO la un an de la implementare. Peste 3 miliarde de ambalaje cu simbolul SGR, colectate. România e pe locul 2 în Europa, după Germania

RetuRO la un an de la implementare. Peste 3 miliarde de ambalaje cu simbolul SGR colectate. România e pe locul 2 în Europa după Germania
Sursa foto: oxygencomms.ro

Peste 3 miliarde de ambalaje cu simbolul SGR au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare, a anunţat administratorul sistemului RetuRO.

RetuRO la un an de la implementare

În octombrie rată lunară de colectare a fost de 84%, în creştere faţă de septembrie (80%) şi august (78%). Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate şi procesate în centrele RetuRO din ţară.

„Cifrele remarcabile obţinute în aceste 12 luni reflectă atât beneficiile asupra mediului, cât şi o schimbare culturală”, spune Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO SGR.

În jur de  500 de milioane de ambalaje au fost puse în medie lunar pe piață în ultimul an. Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager al RetuRO, arată că numărul acestora diferă în funcție de sezonul de referință, fiind știut că în perioada de vară crește consumul de răcoritoare.

Există perioade de scădere a consumului și numărul ambalajelor intrate pe piață este mai mic, iar în perioada sărbătorilor numărul acestora crește din nou.

România e pe locul 2 în Europe, după Germania

În octombrie, SGR a atins un nou record, cu o rată lunară de colectare de 84%, în creştere faţă de septembrie şi august. Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate şi procesate în centrele sale din ţară.

România a fost cea de-a 11-a ţară din Europa care a implementat acest sistem de garanţie-returnare, dar este în acest moment este al doilea ca mărime, după cel din Germania.

Peste 3 miliarde de ambalaje cu simbolul SGR, colectate

”80%-85% din ambalajele puse pe piață în luna octombrie 2024 au fost returnate prin sistemul de garanție returnare. Pentru anul viitor ne vom concentra pe eficientizarea start-upului și deschiderea celor două centre noi de la Oradea și Constanța, pe lângă cele șapte centre existente”, a declarat Anca Marinescu, corporate affaires RetuRo SGR.

Din ambalajele totale puse pe piață în luna octombrie, circa 80% – 85% au fost returnate în sistem SGR.

RetuRO arată că la recipientele de sticlă este o rată ceva mai mică de colectare, dar că au ajuns la peste 1.000 de transporturi pe zi pentru colectarea ambalajelor.

Pentru 2025, compania are deja aprobate planurile și investițiile pentru construcția a încă două centre noi de colectare pe lângă cele șapte existente. Cele două centre noi vor fi construite la Oradea și Constanța. Celelalte planuri pentru anul viitor vor merge către eficientizarea activității. Anca Marinescu arată că, în funcție de numărul de ambalaje colectate, compania își poate da seama cam unde merge consumul.

Ce este RetuRO

RetuRo a fost înființată printr-o investiție de 60 de milioane de euro, obținuți prin credit de la ING Bank, iar de la 12 angajați cât avea în urmă cu un an și jumătate când se decidea implementarea sistemului de garantare returnare, compania a ajuns acum la 800 de angajați, inclusiv cei din top management.

RetuRo Sistem Garanţie Returnare (SGR) este o companie non-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Pentru a finanţa implementarea şi dezvoltarea Sistemului de Garanţie-Returnare, compania a contractat, în vara anului 2023, un credit verde în valoare de 85 de milioane de euro, garantat de către producătorii-acţionari prin garanţii corporative.

Anul acesta, RetuRO a investit 60 milioane de euro din bugetul alocat exclusiv pentru investiţii în dezvoltarea infrastructurii pentru a susţine operaţiunile sistemului: o reţea de şapte centre operaţionale de numărare şi sortare a ambalajelor SGR, amplasate în judeţele Prahova, Dolj, Bacău, Braşov, Cluj, Ilfov şi Timiş, cu o capacitate anuală de procesare de peste 7 miliarde de ambalaje.

Planurile de extindere a centrelor regionale presupun deschiderea a alte două unităţi, în următoarele luni, consolidând astfel capacitatea sistemului.

România a fost cea de-a 11-a ţară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde...
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități uriașe și împăcări pentru ele
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități...
Rezultate finale alegeri parlamentare 2024: PSD a câştigat alegerile, urmat de AUR şi PNL. USR, S.O.S. România, UDMR şi POT sunt celelalte partide care au intrat în noul Legislativ
Rezultate finale alegeri parlamentare 2024: PSD a câştigat alegerile, urmat de AUR şi PNL. USR,...
Sondaj CURS, cu cinci zile înainte de turul 2. Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Surpriză totală în finala prezidenţială
Sondaj CURS, cu cinci zile înainte de turul 2. Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Surpriză...
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu  Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul mare portar al Stelei
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul...
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților rămași vor fi tăiate și ele
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților rămași vor fi tăiate și...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Marele secret al murăturilor. Cum se păstrează borcanul după ce a fost desfăcut
Marele secret al murăturilor. Cum se păstrează borcanul după ce a fost desfăcut
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Rețeta din Spania, de care nu te saturi. Perfectă pentru toată familia
Rețeta din Spania, de care nu te saturi. Perfectă pentru toată familia
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Alocații de aproape 800 de lei pe lună din 2025. Copiii care vor primi acești bani
Alocații de aproape 800 de lei pe lună din 2025. Copiii care vor primi acești...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi