NEWS

Coaliția PSD PNL a ajuns la un consens! Data alegerilor prezidențiale, aprobată prin HG de Guvern. Primul tur în 24 noiembrie, al doilea tur în 8 decembrie UPDATE

Coaliția PSD PNL a ajuns la un consens Data alegerilor prezidențiale aprobată prin HG de Guvern. Primul tur în 24 noiembrie al doilea tur în 8 decembrie UPDATE
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Coaliţia de guvernare s-a reunit, joi, 4 iulie, începând cu ora 9.00, pentru a decide data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit timp de două zile cu reprezentanţii partidelor, pentru a discuta despre oportunitatea organizării celor două tipuri de alegeri.

UPDATE: Guvernul a aprobat HG

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă Hotărârea de guvern care reglementează data alegerilor care au mai rămas în acest an electoral, şi anume, în datele de 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, vor avea loc alegerile prezidenţiale primul tur, respectiv al doilea tur, iar pe data de 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare, în urma acordului din coaliţia de guvernare, din şedinţa care a avut loc în cursul dimineţii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernullui a anunţat, după şedinţa de Guvern, că s-a aprobat Hotărârea de guvern care reglementează data alegerilor care au mai rămas în acest an electoral.

”În datele de 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, vor avea loc alegerile prezidenţiale primul tur, respectiv al doilea tur, iar pe data de 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare”, a spus Constantin.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie, anunţă PNL, care precizează că s-a ajuns la consens după discuţiile cu PSD desfăşurate joi dimineaţă.

Ulterior, preşedintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că acesta este calendarul care va fi adoptat joi prin HG. Ciucă a reafirmat că fiecare dintre cele două partide va avea candidat propriu pentru Cotroceni.

UPDATE: Anunțul lui Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că în coaliţie s-a stabilit că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi şi 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. ”Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor şi închidem acest subiect”, a mai spus premierul.

”Am încheiat astăzi, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formaţiunile politice reprezentate în Parlament”, a spus premierul la începutul şedinţei Executivului.

”Am stabilit că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi şi 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor şi închidem acest subiect”, a completat premierul.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie, anunţă PNL, care precizează că s-a ajuns la consens după discuţiile cu PSD desfăşurate joi dimineaţă. Ulterior, preşedintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că acesta este calendarul care va fi adoptat joi prin HG. Ciucă a reafirmat că fiecare dintre cele două partide va avea candidat propriu pentru Cotroceni.

UPDATE – Reacția lui Nicolae Ciucă

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, după întâlnirea cu PSD, că, în urma deciziei coaliţiei privind calendarul electoral, joi va fi aprobată în Guvern hoitărârea privind alegerile. Guvernul se reunşte în şedinţă la ora 13.00.

Răspunzând unei întrebări, Ciuc a precizat că PNL şi PSD vor avea candidaţi proprii la Preşedinţie.

”În urma discuţiilor pe care premierul le-a avut cu celelalte partide politice a rezultat cât se poate de clar că toate celelalte partide au solicitat ca alegerile să aibă loc la termen şi să nu existe această variantă a alegerilor comasate. S-a ţinut cont de toate aceste opţiuni şi, de asemenea, de încadrarea în prevederile legale, astfel încât să putem, să avem un calendar în conformitate cu prevederile legilor în vigoare”, a spus preşedintele PNL, după şedinţa coaliţiei.

Nicolae Ciucă a fost întrebat despre oboseala provocată de trei weekenduri de alegeri, la rând.

”Din discuţiile care le-am avut, a reieşit că s-a ridicat această problemă şi partidele politice au zis că nu este nicio problemă dacă au loc alegerile pe 1 decembrie. 1 decembrie este sărbătoarea noastră naţională, poate fi şi o sărbătoare a democraţiei în acelaşi timp”, a explicat Ciucă.

Preşedintele PNL a comentat şi ideea unui tandem cu PSD la alegerile prezidenţiale.

”În acest moment vă vor spune că fiecare dintre partide va avea propriul candidat”, a arătat Ciucă.

Primul tur în 24 noiembrie, al doilea în 8 decembrie

Despre turul doi de scrutin, Nicolae Ciucă a subliniat că este prematur să se pronunţe azi ce se va întâmpla în decembrie.

”Dacă ne uităm şi la rezultatele obţinute la locale şi la consistenţa actuală a valorii politice a celor două partide se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea din 2025”, a mai afirmat Ciucă despre viitorul coaliţiei.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie, anunţă PNL, care precizează că s-a ajuns la consens după discuţiile cu PSD desfăşurate joi dimineaţă. Ulterior, preşedintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că acesta este calendarul care va fi adoptat joi prin HG. Ciucă a reafirmat că fiecare dintre cele două partide va avea candidat propriu pentru Cotroceni.

UPDATE: Coaliția a ajuns la un consens

Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

– primul tur în data de 24 noiembrie
– al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie.

Știre inițială

În prezent, de zile bune, liderii PSD şi PNL se atacă şi își ironizează reciproc şansele celor doi preşedinţi de partid a ajunge în finala prezidenţială. Marcel Ciolacu a anunţat că le va cere partenerilor de la PNL ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.

Reuniune a coaliției după consultările premierului cu partidele

Premierul a anunţat că va prezenta joi, în şedinţa de coaliţie, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, arată news.ro.

Majoritatea formaţiunilor participante a transmis că doreşte ca alegerile să se desfăşoare la termen. În plus, în discuţii s-a menţionat şi posibilitatea comasării unui tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.

USR şi REPER au pledat pentru alegeri la termen, în timp ce UDMR a vorbit despre necesitatea separării parlamentarelor de prezidenţiale şi organizarea alegerilor pentru preşedintele României în luna octombrie. Forţa Dreptei a solicitat ca alegerile să se organizeze în termen dar a respins ideea comasării turului doi simultan cu parlamentarele. PUSL a arătat că ar trebui să se decizia deja luată în Coaliţia PSD-PNL, ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie.

Liderul AUR, George Simion, a spus că formaţiunea sa se pregătise pentru alegerile prezidenţiale în luna septembrie.

Termen limită pentru a stabili data alegerilor prezidențiale și parlamentare

Marcel Ciolacu transmitea, la finalul discuţiilor cu partidele, că va cere partenerilor de Coaliţie de la PNL să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii.

Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice şi nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiţi candidaţi, transmitea Guvernul.

În timpul discuţiilor de la Palatul Victoria, PNL a organizat o şedinţă a conducerii formaţiunii, în care, în unanimitate, s-a votat susţinerea alegerilor la termen.

Nicolae Ciucă anunţa, după şedinţă, că partidul său nu va ieşi de la guvernare şi că la consultările de la Palatul Victoria, şi PSD şi PNL au avut reprezentanţi, prin cei doi vicepremieri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu.

Contre între PSD și PNL

”Rareş şi compania au mari dificultăţi în a-şi vedea ostaşul in turul 2, de aici şi piruetele, de aici şi explicaţiile stupide. ”Din acest motiv al lipsei de onoare, PNL nu a mai câştigat alegerile parlamentare din 1937”, afirma purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, luni.

Şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a criticat relaţia din coaliţie.

”Alegeri oricum trebuie să avem. S-ar putea ca unii să se gândească că trebuie să amânăm alegerile prezidenţiale până peste doi ani, că poate aşa intră în turul doi. Nu există această variantă. Noi trebuie să facem alegeri prezidenţiale în această toamnă şi alegeri parlamentare la fel”, a spus Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă acest blocaj din coaliţie a duc la pierderea încrederii în coaliţie, Grindeanu a răspuns ”Această răzgândeală bine nu a făcut, în mod cert, dar nici nu a dus la stricăciuni definitive, ireparabile. Nici nu pot să fiu ipocrit să spun că a făcut bine această răzgândeală a partenerilor noştri”.

”Ce ne arată jocul făcut de PSD din ultimele zile: PSD se chinuie să inducă ideea că Ciucă nu ar întra în turul doi, dar realitatea ne arată că, în toate scenariile, Ciolacu nu iese victorios din turul doi. ”Acum că a ratat şi forţarea anticipatelor prezidenţiale, chiar a ratat orice şansă să ajungă chiar el în turul doi. Până în noiembrie va fi pe locul patru indiferent de ce procente va avea partidul”, a afirmat liberalul Florin Roman într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat, miercuri, despre relaţia cu PNL în cadrul coaliţiei, în urma scandalului legat de stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că în opinia sa, comportamentul din ultimul timp nu îl face foarte optimist în ceea ce priveşte relaţia de încredere.

Tudose a precizat că nu crede că se rupe guvernarea acum, în ultimele luni, iar viitorul cel mai bine se va vedea după alegerile generale din decembrie.

”Când nu ai două vorbe la un loc pe diverse subiecte, iar anul ăsta au fost multe…. Dar, de ce să nu ne certăm? Asta e viaţa, face fiecare ce vrea, cum vrea”, a comentat Tudose.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce a mâncat și cum a trăit 21 de ani ca să se pensioneze devreme
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce...
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile,...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar puțini știu de el
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...