BUSINESS

Reuters: Popularitatea TikTok în rândul politicienilor europeni a crescut, în ciuda temerilor legate de securitate

Reuters Popularitatea TikTok în rândul politicienilor europeni a crescut în ciuda temerilor legate de securitate
tiktok, sursa tiktok.com

Agenția Reuters arată, într-o amplă analiză, cum popularitatea TikTok în rândul politicienilor europeni a crescut, în ciuda temerilor legate de securitate la nivel european.

Când Simon Harris a devenit prim-ministru în așteptare al Irlandei în martie, a apelat la o platformă preferată pentru a se exprima: TikTok. Într-un videoclip pe care scria cu litere galbene „MULȚUMESC”, cel care va fi cel mai tânăr Taoiseach al Irlandei (șef al Irlandei) a povestit celor 95.000 de urmăritori ai săi despre evoluția sa de la un „adolescent capricios și irascibil”, care se plângea de lipsa de ajutor educațional pentru fratele său autist.

Harris, supranumit uneori „TikTok Taoiseach”, face parte din avangarda politicienilor europeni care au adoptat platforma de socializare deținută de chinezi, calculând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depășește preocupările legate de securitate, arată Reuters.

În contextul apropierii alegerilor europene din iunie, politicienii tradiționali se tem să nu cedeze teren în fața partidelor marginale care au exploatat cu succes formatul video scurt.
Dar TikTok este tot mai mult sub observație în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicația deținută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez.

Agențiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat împotriva utilizării aplicației din cauza temerilor că aceasta ar putea face schimb de date cu guvernul chinez sau ar putea fi folosită pentru a influența utilizatorii.

În SUA, legislatorii doresc să forțeze vânzarea platformei de către proprietarul chinez sau să o interzică din magazinele de aplicații. Președintele Joe Biden a exprimat îngrijorarea președintelui chinez Xi Jinping.

Macron are 4 milioane de urmăritori pe TikTok

TikTok spune că avertismentele de securitate sunt nejustificate și că nu colectează mai multe informații decât alte aplicații. În încercarea de a liniști îngrijorările, a lansat, deschide o nouă filă un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni la Dublin anul trecut și a angajat o firmă terță de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date.

ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenție în acest sens. Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre primii adoptatori în martie 2021, producând videoclipuri care variau de la un rezumat bugetar de 60 de secunde cu fundal muzical până la imagini în care își face o ceașcă de ceai când se uită la fotbal.
Un altul a fost președintele francez Emmanuel Macron, care se mândrește cu 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok în 2020.

Și politicienii din Germania îl folosesc

În Germania, îmbrățișarea TikTok de către politicienii de rang înalt este o tendință mai nouă, ministrul sănătății, Karl Lauterbach, devenind primul ministru al țării care și-a deschis un cont în luna martie.

„Revoluția la TikTok: începe astăzi”, a declarat el.

„Nu putem lăsa rețelele sociale în seama AfD”, a spus el, despre partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a urcat vertiginos pentru a deveni al doilea cel mai popular partid din Germania.

Luni i s-a alăturat șeful său, cancelarul german Olaf Scholz, care și-a lansat propriul cont TikTok și a declarat pe X: „Nu voi dansa. Promit”.

Legenda pentru primul său videoclip TikTok, pe o muzică excentrică, suna așa: „Nu voi dansa: „Suntem la fel de surprinși ca și voi! (Și da, cancelarul chiar este pe TikTok acum)”.
Miniștrii de top ai Germaniei au de mult timp o prezență stabilită pe alte rețele de socializare. De exemplu, Scholz, ministrul de finanțe, ministrul economiei și ministrul de externe au toți conturi de Instagram, la fel ca și Lauterbach.

Atingerea tinerilor alegători este deosebit de urgentă, deoarece în Germania, tinerii de 16 ani pot vota la alegerile europene din iunie.

Partidele extremisste din Germania domină Tiktokul

Dintre partidele germane, AfD domină TikTok. Partidul are 411.000 de adepți, iar candidatul său de top, Maximilian Krah, 41.000.

„Așa că toate celelalte partide democratice intră într-un fel de panică în acest moment pentru a nu lăsa această platformă importantă și populația tânără, tinerii alegători, acestui partid radical”, a declarat consultantul politic Johannes Hillje.

Într-un videoclip, Krah încurajează elevii să se confrunte cu profesorii de stânga. Într-un altul, îl vede dând sfaturi de întâlniri tinerilor, spunându-le să nu se uite la filme porno sau să voteze pentru Verzi.

„Bărbații adevărați sunt de dreapta, bărbații adevărați au idealuri, bărbații adevărați sunt patrioți”.

Politicienii din mainstream care doresc să imite o astfel de reach se confruntă cu o dilemă, deoarece sunt, de asemenea, suspicioși să folosească o platformă dintr-o țară autoritară.
Lauterbach a declarat că poate avea rezerve față de TikTok, recunoscând în același timp eficiența acesteia.

„Nu dau platformei nicio legitimitate prin utilizarea ei”, a spus el.

Pentru a preveni scurgerile de date, el a cumpărat un telefon separat pentru utilizarea TikTok.

De asemenea, echipa lui Macron spune că președintele francez consideră că utilitatea TikTok și nevoia de reglementare sunt chestiuni separate.

„Nu putem ignora această populație, dintre care marea majoritate nu se uită la știri la televizor și nu citește presa”, a declarat pentru Reuters un consilier care nu a dorit să fie numit.

Arătând nivelul de îngrijorare în materie de securitate, Marea Britanie și Austria au interzis anul trecut TikTok de pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali.

Dar TikTok devine din ce în ce mai greu de ignorat. Un raport realizat anul trecut de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului a constatat că tot mai puțini oameni își acordă încrederea în mass-media tradiționale, tot mai mulți apelând la TikTok pentru știri.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe
Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
Veste dureroasă despre Monica Pop. E cumplit prin ce a trecut: M-am dus prea târziu
Veste dureroasă despre Monica Pop. E cumplit prin ce a trecut: M-am dus prea târziu
Două semne care prevestesc moartea. Afirmații teribile făcute de o asistentă
Două semne care prevestesc moartea. Afirmații teribile făcute de o asistentă
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de Netflix
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de...
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL