Revin restricțiile în România? Cazurile de COVID cresc de la o zi la alta. Un oficial din Ministerul Sănătăți a anunțat când ar putea fi introduse restricţiile la nivel național.
Autoritatile anunţă pragul de la care se vor reintroduce restricţiile COVID, urmând ca acest lucru să se întâmple în ziua în care vor fi ocupate 75% din paturile de spital.
Întrebată dacă există o incidenţă a cazurilor de Covid de la care ministerul îşi pune problema impunerii unor restricţii, Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a venit cu precizări.
“Întâi de toate, trebuie să precizez că nu mai lucrăm pe baza incidenţelor, lucrăm pe baza ratei de ocupare din spital. Ca urmare, în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi pentru că pe planul de rezilienţă avem diverse procente, ajungem până la 30 la sută din paturile totale. În acel moment ajungem la o rată de ocupare de peste 70 – 75 la sută, atunci într-adevăr ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”, a explicat Adriana Pistol.
Adriana Pistol a fost întrebată, luni, într-o conferinţă de presă, cât de periculoasă este noua variantă Omicron – Centaurus şi cum ne putem feri de ea.
“După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces. În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului Sars-Cov-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi: adică, mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.658 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 4.370 mai multe față de ziua anterioară. 1.551 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Un nou val de Covid, condus de Omicron 4 și 5, începe în Europa și, deși nu există dovezi că aceste două variante provoacă o severitate mai mare a bolii, numărul de spitalizări și decese, care a crescut în ultimele cinci săptămâni, va crește.
Așa a explicat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-o notă, în care a cerut guvernelor țărilor UE să ia măsuri corective, procedând cât mai curând posibil la campaniile de vaccinare cu a patra doză pentru persoanele de peste 60 de ani, așa cum au recomandat autoritățile europene.