Revoltă și demisii în școli chiar înainte de începerea anului școlar. Directorii cer premierului Ciolacu salarii mai mari sau prime lunare. Situația este cu atât mai gravă cu cât există deja un procent îngrijorător de directori care și-au depus demisia, conform sindicatelor.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ciolacu, 2.500 de directori de școli și grădinițe cer Guvernului o soluție pentru mărirea salariilor până la finalul anului școlar curent, adică până la 31 august. Ei vor sprijin și o politică de salarizare corectă.
„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit comunicatului citat de Edupedu.ro.
Semnatarii scrisorii vin și o serie de propuneri pentru deblocarea situației în care se află:
„Propunerea 1: modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime. În acest sens, precizăm că în spațiul public a fost deja comunicată solicitarea celor două confederații sindicale din învățământul preuniversitar, prin care se precizează că: „majorarea salariilor de bază nu este suficientă, personalul încadrat pe funcții de conducere ajungând să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție“.
Propunerea 2: adoptarea unei norme care să permită directorilor și directorilor adjuncți să opteze pentru salariul de care pot beneficia, alegând astfel între cel specific funcției de conducere, ori salariul la care ar fi îndreptățiți în acest moment în calitate de personal didactic de predare, cu integrarea procentului suplimentar de 10% de care beneficiază în prezent diriginții, învățățorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământ primar.
Propunerea 3: acordarea unei prime lunare, începând cu luna septembrie 2023 și până la momentul intrării în vigoare a noii Legi-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună.”
Situația devine disperată înainte de începerea anului școlar. Conform președintelui Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, un procent ridicat de directori de școli și grădinițe a început deja să-și dea demisia. Inspectoratele se chinuie să acopere cu funcții de conducere unitățile de învățământ preuniversitar.
„Am făcut și noi numeroase demersuri, către Guvern, prin care am solicitat reglementarea salarizării pentru funcțiile de conducere: vorbim de directori, directori adjuncți, secretari-șefi și contabili-șefi. În momentul de față, salariile lor sunt mai mici decât salariile personalului de execuție.
Deocamdată, Guvernul a întârziat să ia vreo decizie, din acest punct de vedere, mergând pe ideea că sunt suficienți candidați pentru ocuparea unor funcții de conducere. Surpriză, în momentul de față, nu sunt candidați. Din contră, inspectoratele se chinuie să acopere cu funcții de conducere unitățile de învățământ preuniversitar. (…) Sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”, a declarat Marius Nistor pentru Edupedu.