Revoluție în fotbal. International Football Association Board (IFAB) a aprobat luni extinderea testelor Football Video Support (FVS), un sistem VAR alternativ care oferă antrenorilor posibilitatea de a contesta deciziile.
FVS, care a fost utilizat la Cupa Mondială feminină U20 și U17 a FIFA din acest an, a primit inițial undă verde pentru testare din partea IFAB în martie, ca o alternativă rentabilă la VAR.
Pierluigi Collina, președintele comisiei de arbitri a FIFA, a declarat pentru ESPN că va depune o cerere la reuniunea anuală de afaceri a IFAB de la Londra pentru a efectua teste în mai multe competiții.
În loc ca reviziile să fie supravegheate și controlate doar de un oficial care acționează ca arbitru asistent video, FVS oferă antrenorilor șansa de a face până la două contestații pe meci dacă consideră că s-a comis o eroare.
În prezent, sistemul de contestații este destinat doar ligilor cu mai puține resurse, în mod ideal cu cel mult patru camere, mai degrabă decât diviziilor de top precum Premier League. Acesta ar putea fi utilizat într-o competiție precum Superliga feminină, care are probleme cu utilizarea VAR din cauza dimensiunii și a tipului larg de stadioane utilizate.
„Suntem la începutul procesului, iar experiențele de la Cupa Mondială Feminină FIFA U20 și U17 vor fi analizate cu atenție, dar până acum nu am observat nimic neașteptat”, a declarat Collina pentru ESPN. Mai multe asociații membre FIFA și-au arătat deja interesul de a participa la proces.
„A clarifica faptul că FVS nu este VAR este esențial, în special în ceea ce privește așteptările. Din cauza numărului limitat de camere, FVS nu va putea arăta ceea ce VAR poate arăta. Offside-ul este un exemplu: în lipsa camerelor poziționate corespunzător, se poate observa doar offside-ul clar. Acest lucru face ca și decizia de pe teren să fie importantă”.
Mai multe asociații membre FIFA și-au arătat deja interesul de a participa la proces.
Cu FVS, antrenorul contestă o decizie, iar arbitrul se deplasează la marginea terenului pentru a viziona o reluare a incidentului. Spre deosebire de VAR, există doar un operator de reluare care afișează înregistrarea video. Arbitrul meciului își evaluează singur propria decizie și nu este informat în prealabil că a comis o eroare clară și evidentă.