WORLD

Rezultate alegeri Germania. Social democrații au învins la limită coaliția Angelei Merkel

Rezultate alegeri Germania. Social democrații au învins la limită coaliția Angelei Merkel

Partidul Social Democrat din Germania (SPD) a câștigat cele mai multe locuri parlamentare la alegerile naționale, în timp ce blocul conservator al CDU / CSU al Angelei Merkel s-a clasat pe locul al doilea, au arătat luni rezultatele oficiale preliminare.

Germanii au votat duminică pentru a alege un nou parlament și pentru a determina cine va fi predecesorul lui Merkel.

SPD-ul lui Olaf Scholz a câștigat alegerile cu o marjă restrânsă, obținând 25,7% din voturi și obținând 206 de locuri în parlamentul federal, conform rezultatelor preliminare anunțate de agenția electorală federală.

CDU / CSU al candidatului cancelar conservator Armin Laschet a ocupat locul al doilea, cu 24,1%, cu 196 de locuri în Bundestag. A fost cel mai prost rezultat electoral al creștin-democraților din 1949.

Social-democrații au obținut o victorie restrânsă la alegeri, dar nu au reușit să obțină o majoritate parlamentară, semnalând că țara se îndreaptă spre un guvern de coaliție cu trei pentru prima dată după anii 1960.

Noi „regi”

Verzii ecologiști și Partidul Liberal Democrat Liber (FDP) și-au sporit partea din vot, ambii fiind acum considerați „regi” pentru a juca un rol cheie în formarea următorului guvern de coaliție al țării.

Verzii au realizat o descoperire istorică, câștigând 14,8% și devenind al treilea cel mai mare grup politic din parlament, cu 118 parlamentari.

De asemenea, FDP a reușit să își mărească votul față de alegerile din 2017, câștigând 11,5% din voturi și 92 de locuri în parlament.

Scholz, candidatul la cancelarul SPD, a spus în repetate rânduri că ar prefera să formeze un guvern de coaliție cu Verzii și se așteaptă să poarte discuții cu cele două partide despre un posibil guvern cu trei direcții.

Social-democrații și verzii împărtășesc multe poziții comune, dar au diferențe profunde cu FDP în ceea ce privește o gamă largă de probleme, inclusiv salariul minim și creșterea impozitelor asupra celor bogați.

Cancelarul Germaniei este ales indirect, alegătorii alegând noi membri ai parlamentului care apoi îl determină pe noul cancelar cu un vot între ei.

Dacă partidul câștigător obține o majoritate în parlament sau reușește să construiască un guvern de coaliție cu majoritate absolută, candidatul său devine de obicei următorul cancelar al țării.

După 16 ani la putere, Merkel renunță la politica activă, dar va rămâne în funcție până la formarea unui nou guvern.