NEWS

România a fost zguduită de 3 cutremure cu magnitudine mare. INCDFP anunță unde au fost resimțite

România a fost zguduită de 3 cutremure cu magnitudine mare. INCDFP anunță unde au fost resimțite
Cutremur România Foto: Colaj MediaFlux

Continuă activitatea seismică și în România. Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță 3 noi cutremure pe teritoriul țării. Toate au avut o magnitudine destul de mare.

3 noi cutremure în România

Primul cutremur al zilei s-a produs în ziua de 14 Februarie 2025 la ora 01:00:07 (ora locală a României). Mișcarea tectonică a pământului a fost raportată cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 139.9 de km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46 de km V de Focșani, 60 de km N de Buzău, 66 de km E de Sfântu-Gheorghe, 76 de km E de Brașov, 91 de km NE de Ploiești, anunță INCDFP.

Cel de-al doilea cutremur al zilei a avut loc la ora 06:53:08 (ora locală a României). A fost un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 140.0 de km.

Cutremurul s-a produs în apropierea mai multor orașe. Este vorba despre: 51 de km V de Focșani, 52 de km NV de Buzău, 67 de km SE de Sfântu-Gheorghe, 73km E de Brașov, 81 de km NE de Ploiești.

Cel de-al treilea cutremur a avut loc joi seara. Este vorba despre un cutremur cu magnitudinea de 4,2, produs la ora locală 22:44, în zona seismiscă Vrancea, Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140.0 km. Acesta a fost raportat de seismografe în apropierea următoarelor oraşe: 55 de km SE de Sfântu-Gheorghe, 60 de km NV de Buzău, 61 de km E de Brașov, 63 de km V de Focșani și 77 de km N de Ploiești.

REGULI DE COMPORTARE în timpul producerii cutremurului

-păstrați-vă calmul,! NU INTRAȚI ÎN PANICĂ! Liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

-preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința. Faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

-dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede. Dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

-nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

-nu alergați în stradă.

-dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

-acordați primul ajutor persoanelor rănite.

-în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele