BUSINESS

România are cel mai sever declin din UE al producţiei industriale. Date Eurostat

România are cel mai sever declin din UE al producţiei industriale. Date Eurostat
Sursă foto: Pexels

Conform datelor Eurostat, România are cel mai sever declin din UE al producţiei industriale. Producţia industrială a crescut cu 3,6% în zona euro şi cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024.

Declin al producției industriale

Bulgaria, România şi Danemarca sunt ţările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în martie, faţă de perioada similară din 2024, au fost în:

– Irlanda (50,2%),

-Malta (10,1%)

– Lituania (7,8%)

Iar cel mai semnificativ declin în:

-Bulgaria (minus 8,3%),

-România (minus 7,8%)

-Danemarca (minus 5,7%).

În cazul UE, a scăzut cu 0,2% producţia de bunuri intermediare, în timp ce a crescut producţia de bunuri de capital cu 1%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 1,3%, cea de energie cu 0,8% şi cea de bunuri de folosinţă imediată cu 12,2%.

De asemenea, producţia industrială a crescut cu 2,6% în zona euro şi cu 1,9% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 1,1% în ambele zone.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri lunare ale producţiei industriale în martie au fost în Irlanda (14,6%), Malta (4,4%) şi Finlanda (3,5%), iar cel mai semnificativ declin în Luxemburg (minus 6,3%), Danemarca şi Grecia (ambele cu minus 4,6%) şi Portugalia (minus 4%).

În martie, România a raportat un declin de 0,5% comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat o scădere de 2,3%.

Ramurile industriei afectate

În cazul UE, a scăzut cu 1,7% producţia de energie, în timp ce a crescut producţia de bunuri de capital cu 3%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 2,8%, cea de bunuri intermediare cu 0,2% şi cea de bunuri de folosinţă imediată cu 1,3%.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România în luna martie 2025, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 8,8%, datorită creşterilor din industria extractivă (+17,1%) şi industria prelucrătoare (+10,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,5%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,5%) şi industriei prelucrătoare (-0,6%). Industria extractivă a crescut cu 5,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,8%, din cauza declinului înregistrat de industria prelucrătoare (-5,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%). Industria extractivă a crescut cu 1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,6%, ca efect al scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-9,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,9%). Industria extractivă a crescut cu 0,8%.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele