BUSINESS

România, dependentă de angajații străini. Companiile cer Guvernului să aprobe recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători

România dependentă de angajații străini. Companiile cer Guvernului să aprobe recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători

România, dependentă de angajații străini. Companiile cer Guvernului să aprobe recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători. Anul trecut, contingentul de o sută de mii de lucrători străini a fost epuizat. Pentru anul acesta companiile au cerut avize să poată recruta încă 40.000 de străini, potrivit cifrelor Economedia.ro. Guvernul nu a dat deocamdată undă verde. Cea mai mare nevoie de salariați străini e în domenii precum HoReCa, producție și construcții.

Nevoia tot mai acută de muncitori străini în România s-a observat anul trecut, când companiile au angajat 100.000 de lucrători străini, atingând contingentul stabilit de către Guvern pentru anul trecut, arată datele obținute de Economedia de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

La jumătatea anului trecut, în România lucrau aproape 90.000 de străini din 178 de ţări. De aproape două ori mai mulți față de iunie 2019, când mediul privat s-a reorientat și a început să angajeze personal asiatic. Cei mai mulți străini care ajung în România cu un contract de doi ani în HoReCa, construcții, producție și transporturi vin din India, Turcia, Bangladesh, Nepal și Pakistan.

România oferă un salariu minim exact ca și angajaților români

Angajatorii români vor salariați loiali și stabili, spun reprezentanții Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. Yosef Gavriel Peisakh, cofondator Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă preconizează o suplimentare de cel puțin 50.000 peste cei 100.000 care au fost aprobați.

România oferă un salariu minim exact ca și angajaților români. Străinii prestează și mai mute ore, și atunci sunt plătiți mai bine. Anul acesta ar fi nevoie de 140.000 de salariați, însă, deocamdată, Guvernul a dat tot o sută de mii de avize de recrutare, la fel ca în 2022.

În 2022, numărul total de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare depus de angajatori se ridică la 138.350 de persoane, ceea ce depășește cu 40% contingentul stabilit de Guvern. Din numărul de solicitări se poate observa că piața muncii ar fi putut absorbi o forță de muncă mult mai mare din străinătate, dacă i s-ar fi permis. Spre comparație, în 2021 numărul de solicitări de avize s-a ridicat la 59.587, cu 10% peste contingentul stabilit.