BUSINESS

România e cea mai ieftină țară din UE! Suntem pe primul loc în Europa și la creșterea cheltuielilor

România e cea mai ieftină țară din UE Suntem pe primul loc în Europa și la creșterea cheltuielilor
Sursa foto: playtech.ro

România e cea mai ieftină țară din UE. Avem cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la mai multe categorii de produse și servicii, conform celor mai recente date, pe 2021, privind puterea de cumpărare comparativ cu statele membre, date publicității vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte, veniturile românilor, chiar dacă sunt în creștere în ultimii ani, sunt mai mici decât în alte state din UE, puterea de cumpărare a românilor nu este pe primele locuri la nivel european.

România e cea mai ieftină țară din UE. Cele mai mari prețuri, în Irlanda

În România s-a înregistrat, în 2021, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, acesta fiind cu 45% mai mic decât media UE, urmată de Bulgaria (44% sub media UE) și Polonia (40% sub media UE), conform datelor INS, publicate vineri.

Conform metodologiei, indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii.

În anul 2021, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 de euro la nivelul Uniunii Europene, 144 de euro în Irlanda și 55 de euro în România.

La polul opus, irlandezii sunt europenii care au cele mai mari prețuri. Mai concret, în anul 2021, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Irlanda (44% peste media UE), urmată de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) și Suedia (30% peste media UE).

Alimente, băuturi, transport și cultură

Defalcat pe categorii, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (70%) – în timp ce la polul opus se află Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (125%) -, dar și pentru grupele „Recreere și cultură” (63%) și „Transport” (69%), alături de Bulgaria.

Nivelul prețurilor, raportat la cel al veniturilor, determină puterea de cumpărare, iar din această perspectivă, România este pe locul șase de la coadă la nivel european.

Astfel, potrivit INS, în 2021, România, împreună cu alte cinci state membre – Polonia, Portugalia, Ungaria, Letonia și Croația -, înregistrează valori ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC (paritatea puterii de cumpărare), ce se situează în intervalul 70% – 80% față de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2021, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 43% sub media UE.

Cel mai ridicat nivel al PIB pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 168%. Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere mare în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB, dar nu fac parte din populația rezidentă, arată datele INS.