NEWS

România ia fața Ungariei. Răsturnare de situație la nivel național. Ungurii vin în număr mare în țara noastră

România ia fața Ungariei. Răsturnare de situație la nivel național. Ungurii vin în număr mare în țara noastră
sursa: playtech.ro

România ia fața Ungariei în plină criză la nivel european, după ce s-a produs o adevărată răsturnare de situație la nivel național. Astfel, ungurii vin în număr mare în țara noastră să îşi alimenteze maşinile, după ce preţurile la combustibil au explodat peste graniță. Mai mult, până și mâncarea a ajuns să fie mai ieftină la noi. Puțini se așteptau la asta.

România ia fața Ungariei. Răsturnare de situație la nivel național

Ungurii trec granița în România ca să îşi alimenteze maşinile cu benzină şi motorină, după ce preţurile la combustibil au explodat în ţara vecină.

Totul după ce guvernul de la Budapesta a eliminat, în luna decembrie 2022, plafonul de preţ şi a majorat accizele la combustibil. Din ce în ce mai multe maşini cu numere de Ungaria sunt văzute în România, în staţiile PECO, după ce combustibilul a ajuns să fie la noi mai ieftin decât în Ungaria.

În acest moment, un litru de motorină se vinde în Ungaria cu 690 de forinţi, echivalentul a 8,60 lei, cu 80 de bani mai mult decât la noi. Preţul la benzină este de 626 de forinţi în Ungaria, ceea ce înseamnă 7,80 de lei. Diferenţa de preţ este de aproximativ un leu, astfel că ungurii preferă să meargă câteva zeci de kilometri pentru a face plinul.

Ungurii vin în număr mare în țara noastră

Tot mai mulți unguri vin sa lucreze aici sau măcar să-și ia alimente și combustibil cu prețuri mai mici decât la ei, asta după ce forințul a atins minime istorice anul trecut. Județele Arad și Bihor, în care s-au dezvoltat în ultimii ani numeroase parcuri industriale, îi determină pe unguri să vină să lucreze aici.

„Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor. Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor”, a explicat Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor, potrivit stirileprotv.ro.

În zona de vest foarte mulți români vorbesc maghiara, așa că vecinii nu au o problemă de adaptare. În plus, unele firme le asigură transportul. Alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.

Mai mult, în weekend vin foarte mulți unguri la cumpărături, în special pentru alimente de bază.