România limitează activitatea ambasadei de la Kiev, anunță MAE! SUA, Spania, Italia și Grecia au luat deja măsuri după ce Ucraina a atacat Rusia

de: Claudiu Popa
20 11. 2024
sursă foto: MAE

MAE anunță miercuri că limitează activitatea Ambasadei României la Kiev de teama unor atacuri ale Rusiei în capitala Ucrainei după ce ucrainenii au lansat marți atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus. SUA, Spania, Italia și Grecia au luat măsuri similare.

România limitează și ea activitatea ambasadei de la Kiev, anunță MAE!

„Având în vedere evoluțiile de securitate din Ucraina, în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate și membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecției personalului, activitatea fiind limitată la acțiuni cu caracter de urgență. Situația este monitorizată permanent și, în consultare și cu autoritățile ucrainene, măsurile vor fi adaptate în funcție de evoluții”, anunță MAE.

Ședințe de urgență în Europa după ce Ucraina a bombardat Rusia

Ucraina a atacat pentru prima oară Rusia cu rachete ATACMS, iar acum așteaptă repercusiunile.

Grecia și Italia și-au închis, de asemenea, ambasadele la Kiev în așteptarea unui posibil atac din partea Rusiei. Italia a comunicat că ambasada sa rămâne operațională, dar că se închide publicului și că recomandă cetățenilor săi din Ucraina să-și ia măsuri de precauție.

SUA, Spania, Italia și Grecia au luat deja decizia după ce Ucraina a atacat Rusia

Ambasada SUA la Kiev a alertat, miercuri, cu privire la un „posibil atac aerian semnificativ”: „Am primit informaţii precise privind un posibil atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”.

„Ca măsură de precauţie, ambasada va fi închisă şi angajaţii ambasadei sunt invitaţi să se pună la adăpost”, se arată în textul reprezentanţei SUA, care le recomandă cetăţenilor săi „să se pregătească să se adăpostească imediat în caz de alertă aeriană anunţată”.

La scurt timp după anunţul făcut de Ambasada SUA la Kiev, un mesaj similar a fost trimis şi de Ambasada Spaniei în capitala ucraineană. Astfel, legaţia spaniolă a anunţat, miercuri, într-un e-mail trimis cetăţenilor spanioli rezidenţi în Ucraina că nu va oferi servicii în timpul zilei de miercuri din cauza „riscului sporit de a se produce atacuri aeriene în întreaga Ucraină”.

În e-mail-ul său, Ambasada Spaniei le recomandă cetăţenilor spanioli aflaţi pe teritoriul Ucrainei „să-şi intensifice măsurile de securitate, să respecte toate recomandările autorităţilor locale şi să ştie în orice moment unde se află cel mai apropiat refugiu”.

Ambasada Marii Britanii la Kiev rămâne deschisă, a anunțat diplomația e la Londra

„Cu toate acestea, siguranța personalului nostru în Ucraina este primordială și ne menținem poziția ambasadei noastre și sfaturi de călătorie sub revizuire constantă”, au transmis autoritățile britanice.

În același timp, Viktor Orban a convocat o întrunire a Consiliului de Apărare al Ungariei, miercuri dimineață, ca urmare a recentelor evoluții legate de războiul din Ucraina și riscul tot mai crescut de escalare, conform lui Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului ungar.

Premierul ungar, împreună cu șeful securității naționale ungare, miniștrii relevanți și șeful de cabinet discută situația din Ucraina după ce SUA i-a dat permisiunea guvernului de la Kiev să folosească armament de rază lungă împotriva Rusiei.

Rusia a promis un răspuns adecvat

Rusia a promis un „răspuns adecvat” la această nouă politică a Statelor Unite, decisă de administrația Biden cu puțin timp înainte de ieșirea din mandat și predarea frâielor puterii viitoarei administrații Trump.

Totuși, oficialii occidentali se tem că Rusia va prefera să răspundă nu pe câmpul de luptă dn Ucraina ci în alte părți din lume, prin folosirea metodelor de tip război hibrid.

Rușii au o gamă largă de posibile atacuri hibride – inclusiv extinderea campaniei de sabotaj în Europa, folosirea asasinatelor sau înarmarea adversarilor SUA în Orientul Mijlociu și în regiunile indo-pacifice, conform oficialilor familiarizați cu situația și citați de Guardian.

Atacuri sistematice ale Rusiei

Miniștrii europeni au discutat, marți, la Bruxelles, războiul asimetric purtat de Rusia împotriva Europei. La întâlnire au participat șefii diplomațiilor din Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Regatul Unit, aceștia acuzând Rusia, într-un comunicat comun, de „atacarea sistematică a arhitecturii de securitate europene”.

Un mesaj similar a venit și de la Washington. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat: „În general, suntem incredibil de îngrijorați cu privire la războiul hibrid purtat de Rusia și în Europa dar și în lume și suntem într-o coordonare strânsă cu aliații noștri europeni și cu alți aliați și parteneri din jurul lumii”.

Cu privire la recenta acțiune de sabotaj din Marea Baltică, unde cablurile de comunicație subacvatice au fost tăiate, Miller a adăugat că Rusia „va fi trasă la răspundere” pentru astfel de acțiuni.

Primul atac al Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune a lovit un depozit de muniție din regiunea Briansk, conform relatărilor NYT, care a citat oficiali americani și ucraineni. Regiunea lovită se află la nord-vest de Kursk, regiunea rusească în care armata ucraineană a condus o operațiune de incursiune în mijlocul verii.

Președintele ucrainean, deși nu a confirmat direct atacul, a declarat: „Acum avem ATACMS, capacități ucrainene de rază lungă, și le vom folosi”.