România plătește tancuri Abrams. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea tancurilor M1A2 Abrams și echipamente conexe, la un cost estimat de 2,53 miliarde de dolari. Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării (DSCA) a emis certificatul necesar prin care notifică Congresul cu privire la această posibilă vânzare.
Guvernul României a solicitat achiziționarea a cincizeci și patru (54) de tancuri de luptă Abrams și a echipamentelor conexe, costul total estimat fiind de 2,54 miliarde dolari.
Prin această tranzacție, guvernanții spun că se va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea unei forțe credibile, capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO.
La rândul său, SUA declară că astfel se contribuie la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Pentagonul precizează că România nu va avea nicio dificultate în a absorbi aceste echipamente în forţele sale armate, precizează dsca.mil.
„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin furnizarea unei forţe credibile, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, se arată în comunicatul Pentagonului.
În primăvară, Parlamentul a aprobat 10 miliarde de dolari pentru cinci programe de înzestrare cu armament.
Pe lângă tancurile Abrams, în ultimii ani, investițiile în armament ale României au fost unele consistente, cu bani pe măsură. Parte plătite în avans, cu orizont de așteptare. Avioanele F-16 achiziționate din Norvegia vor veni, probabil, în 2024. Armata vrea să mai cumpere încă 150 de blindate Piranha 5, șapte sisteme de rachete Patriot.
De asemenea MApN mai dorește achiziționarea 186 de rachete aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, AIM-120 AMRAAM, în valoare de 372 milioane dolari, şi 299 de rachete aer-aer dirijate prin infraroşu, cu rază scurtă de acţiune, AIM-9X SIDEWINDER, în valoare de 239 milioane de dolari. Acestea vor putea fi folosite pe avioanele F-16.
De asemeni, se pregătește și achiziționarea de autovehiculele tactice uşor blindate (1059) şi puncte de comandă de nivel brigadă sisteme informatice pentru comandamentele de tip batalion.
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a salutat, într-o postare pe Facebook, decizia autorităţilor guvernamentale ale SUA privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams.
”Salut decizia autorităţilor guvernamentale ale SUA privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe şasiu de tanc, muniţie şi stimulatoare pentru instruire. Intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru #ForţeleTerestreRomâne, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generaţie, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea şi nivelul excelent al cooperării dintre România şi Statele Unite, îndeosebi în plan militar”, a scris ministrul.
El precizează că parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii securităţii naţionale şi o contribuţie esenţială la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre.
”Sistemele de rachete sol-aer Patriot şi cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum şi perspectiva înzestrării cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al #NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri”, mai spune Angel Tîlvăr.