Potrivit datelor centralizate de la operatorii sistemelor de stocare, România rămâne tot mai repede fără gaze. Gradul de umplere al depozitelor de gaze a ajuns la doar 42%, iar Transgaz transmite că acest stoc ne-ar mai ajunge până la finalul lunii martie.
Cu 42% grad de umplere al depozitelor de gaze, România e mult sub media europeană, care este de peste 50%, după ce în noiembrie aveam 100%.
Suntem încă departe de sfârșitul ciclului de extracție, ce corespunde sfârșitului sezonului rece gazier, 30 aprilie și stăm deja mai prost ca anul trecut, când am ieșit din iarnă cu depozitele 50% pline.
Croația, Belgia sau Olanda stau mai rău decât noi, dar alte țări au depozitele mult mai pline, în frunte cu Portugalia, care are 100% grad de stocare, adică practic nu au extras nimic până acum. Și Suedia stă bine, la 88% grad de umplere.
Potrivit Transgaz, gazele din depozite ne-ar mai ajunge până la sfârșitul lunii martie, deci mai înainte să se termine ciclul de extracție. Ne mai așteaptă un episod de ger, apoi vremea s-ar încălzi, ceea ce ar duce la scăderea consumului și, luând în calcul și producția internă, și importul, ar trebui s-o scoatem la capăt în această iarnă.
„Gazele ne ajung până la sfârșitul lui martie, pe prognozele pe care le avem la Transgaz. Avem temperaturi timp de 8-10 zile la -1 grad, dar apoi începe să se încălzească, iar consumul va scădea la circa 30 milioane de metri cubi de gaz, unde vom face față cu producția internă de 23-24 milioane de metri cubi și 5 milioane extrasul din înmagazinare”, spune Ion Sterian, director Transgaz, pentru Economedia.
În prezent, consumul intern este de circa 50 de milioane de metri cubi. Producția internă și extracția din depozite reprezintă 44 milioane metri cubi, restul import. Problema este că trebuie să ținem pe gaze și Republica Moldova, care este în totalitate dependentă de noi ca să se încălzească, de când nu mai pot aduce deloc gaze din Rusia, odată ce Kievul a întrerupt tranzitul pe teritoriul Ucrainei.
Zilnic trimitem 7 milioane de metri cubi în Moldova, fie pe sub Prut (Iași – Ungheni), fie prin Ucraina(punctul Isaccea).
Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
”România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz și 49,7% la Depomureș. Astăzi am convocat un Comandament de iarnă cu principalele instituții și companii implicate în sectorul gazier – producători, furnizori, distribuitori, Transgaz, Depogaz – pentru a analiza situația stocurilor de gaze naturale și pentru a asigura continuitatea aprovizionării.(…) Adevărul este unul singur și trebuie spus clar și răspicat. Avem suficient gaz? Vom rămâne fără căldură?
Vom plăti mai mult? Concluzia specialiștilor alături de care am analizat situația este fără echivoc: România nu rămâne fără gaz pentru români și companiile românești! Nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației. România are resurse suficiente pentru a trece peste această iarnă, chiar dacă în anumite zile apelează la importuri, inclusiv pentru a-i susține pe frații noștri de peste Prut”, a subliniat ministrul Energiei într-o declarație de presă.
Potrivit acestuia, depozitele sunt făcute să fie folosite, scopul lor fiind să ajute în zilele grele de iarnă, iar faptul că nivelul scade nu este un semn de criză, ci de normalitate.
”La final de martie, vom avea în continuare peste jumătate de miliard normal metri cubi de gaze în stoc. Nu avem motive de îngrijorare”, a precizat Burduja.