România a a anunțat că transportă patru răniţi grav din incendiul care a avut loc vineri noaptea într-un club de noapte din Macedonia de Nord în timpul unui concert în Lituania cu o aeronavă militară. Este vorba de mai mulți tineri intubaţi şi ventilaţi mecanic. Între timă, Raed Arafat spune că la acest moment, în România „locurile noastre sunt limitate, foarte limitate”, arată news.ro.
România ajută Macedonia de Nord, după tragedia din clubul de noapte, prin transportarea pacienţilor către spitale din străinătate. La ora transmiterii acestei ştiri, patru tineri în stare gravă sunt duşi cu o aeronavă militară către Lituania. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că locurile în spitalele din România pentru eventuali pacienţi sunt ”foarte limitate”, transmite News.ro.
”Macedonia de Nord a solicitat sprijinul UE prin Mecanismul de protecţie europeană. Mai multe ţări au oferit locuri, fără capacităţi de transport. La această oră se desfăşoară misiunea noastră, care deja a plecat din Skopje către Lituania transportând patru tineri intubaţi, ventilaţi, în stare gravă”, a declarat, luni, la Antena 3 CNN, Raed Arafat.
Potrivit acestuia, misiunea României ţine cont de resursele pe care le avem.
”Putem face transport de pacienţi multipli. Noi acum ducem 4 cu un avion militar şi cu o echipă de la SMURD Bucureşti la bordul avionului”, a precizat Arafat.
Acesta a explicat că aeronava va ajunle la Vilnius în jurul prânzului.
”La acest moment, ca şi multe altă ţări, locurile noastre sunt limitate, foarte limitate”, a explicat Raed Arafat, întrebat dacă România ar avea locurim pentru a trata eventuali pacienţi cu arsuri din Macedonia de Nord.
După cea mai mare tragedie din istoria recentă a Macedoniei de Nord, zeci de oameni murind în infernul unui club de noapte, mica naţiune balcanică se luptă să facă faţă atâtor pierderi de vieţi tinere, încercând în acelaşi timp să tragă la răspundere responsabilii şi să prevină o nouă catastrofă.
Incendiul masiv a distrus clubul de noapte supraaglomerat din oraşul Kocani, în estul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, lăsând în urmă 59 de morţi şi 155 de răniţi din cauza arsurilor, a inhalării de fum şi a faptului că au fost călcaţi în picioare în fuga spre singura ieşire a clădirii.
După cea mai mare tragedie din istoria recentă a Macedoniei de Nord, zeci de oameni murind în infernul unui club de noapte, mica naţiune balcanică se luptă să facă faţă atâtor pierderi de vieţi tinere, încercând în acelaşi timp să tragă la răspundere responsabilii şi să prevină o nouă catastrofă, relatează AP.
Incendiul masiv a distrus clubul de noapte supraaglomerat din oraşul Kocani, în estul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, lăsând în urmă 59 de morţi şi 155 de răniţi din cauza arsurilor, a inhalării de fum şi a faptului că au fost călcaţi în picioare în fuga spre singura ieşire a clădirii.
Printre victime s-au numărat persoane cu vârste de până la 16 ani, iar naţiunea va ţine şapte zile de doliu.
„Suntem cu toţii în stare de şoc, iar eu însămi sunt şocată: ca mamă, ca om, ca preşedinte”, a declarat preşedinta Macedoniei de Nord, Gordana Davkova Siljanovska, într-un discurs către naţiune duminică seara. „Încă nu pot să cred că teribila tragedie din Kocani este o realitate. Nu ştiu cu ce cuvinte să-mi exprim condoleanţele faţă de părinţii şi apropiaţii celor decedaţi”, a spus ea. „Niciun responsabil nu trebuie să scape de lege, de justiţie şi de pedeapsă! Să nu mai permitem nimănui să pună în pericol viaţa unor oameni nevinovaţi”.
Incendiul care a zguduit naţiunea de 2 milioane de locuitori – unde legăturile strânse de familie extinsă au făcut ca dezastrul să fie personal pentru mulţi – a fost cel mai recent dintr-un şir de incendii mortale în cluburi de noapte din întreaga lume, care include şi tragedia de la Colectiv.
Autorităţile au declarat că investighează acuzaţiile de luare de mită legate de clubul de noapte care era plin de tineri petrecăreţi şi la capacitate dublă. Iar guvernul Macedoniei de Nord a ordonat efectuarea unei inspecţii de trei zile în toate cluburile de noapte şi cabaretele din ţară, începând de luni.
Ţara este în doliu, iar oamenii urmăresc scenele dureroase din oraşul cu 25 000 de locuitori, unde salvatorii au depus efurturi timp de ore întregi pentru îndepărta corpurile carbonizate din club.
Incendiul a provocat prăbuşirea parţială a acoperişului clădirii cu un singur nivel.
Părinţii îngrijoraţi s-au adunat în faţa spitalelor din Kocani şi din capitala Skopje, aflată la aproximativ 115 kilometri (72 de mile) vest, pentru a afla informaţii actualizate despre răniţi. Mulţi dintre cei mai grav răniţi au primit tratament în Grecia şi în alte ţări învecinate. Deşi ancheta privind cauza incendiului este în curs de desfăşurare, înregistrările video au arătat scântei pirotehnice de pe scenă lovind tavanul Clubului Pulse şi aprinzând focul în timp ce o trupă cânta.
Ministrul de interne Panche Toshkovski a declarat că 15 persoane au fost reţinute pentru interogatoriu după ce o inspecţie preliminară a arătat că clubul funcţiona fără o licenţă corespunzătoare. El a declarat că numărul de persoane din club era cel puţin dublu faţă de capacitatea sa oficială de 250.