NEWS

România va avea un Registru al traficanților de droguri. Ce-i așteaptă pe dealeri

România va avea un Registru al traficanților de droguri. Ce-i așteaptă pe dealeri
Sursă foto: floridapolitics.com
18 sept. 2023 | 23:31

Ministrul Justiției anunță că România va avea un Registru al traficanților de droguri. Astfel, aceștia vor putea fi identificați și supravegheați mai ușor. În plus, Alina Gorghiu consideră că soluția nu este încarcerarea consumatorilor de droguri, ci programe pentru ca aceștia să aibă parte de ajutor.

Registru al traficanților de droguri. La ce va ajuta organele statului

Alina Gorghiu le-a propus colegilor liberali înfiinţarea unui Registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali.

„Acest Registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. Am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie, a anunțat ministru Justiției.

Ministrul a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional, în total, 495 de condamnaţi.

”În penitenciare avem acum 23.000 de deținuți, aproape 1.100 persoane execută pedepse pentru trafic de droguri, din acestea, 65,22%, adică 709 sunt recidiviste. Dacă respectiva persoană iese din pușcărie, prima tentație e să revină în fenomenul infracțional”, a adăugat Gorghiu la Digi24.

Programe de ajutor pentru consumatorii de droguri

Ministrul Justiției este de părere că traficul de droguri trebuie tratat diferit, iar consumatorii să nu mai fie priviți ca niște infractori, ci ca niște persoane care au nevoie de ajutor.

„Fenomenul de consum de droguri nu mai poate fi negat. E în creștere, asta spun sondajele, analizele, rapoartele oficiale. Agenția antidrog are un raport anual pe care dacă îl studiați o să înțelegeți cât de complex și cât de întins e acest fenomen. Asta m-a făcut să vorbesc despre nevoia de a trata diferit traficul de droguri de consumul de droguri.

Consumatorii sunt priviți uneori ca niște infractori, niște nenorociți. Uitându-mă în Europa, statele care au aplicat strategia antidrog concetrat pe prevenție și pe ideea că au nevoie de ajutor. Ar trebui să fie beneficiari ai unor servicii din partea statului, nu să-i încarcerezi pentru că au deținut droguri în vederea consumului”, a spus Alina Gorghiu la Digi24.

Oficialul de la Justiție consideră lupta cu traficanții de droguri una inegală și caută resurse umane și tehnice.

„Acum problema de combatere a traficului nu e în mărirea de pedepse, nu asta e soluția, acum uneori traficul e mai drastic pedepsit ca pedeapsa pentru omor. Problema e prinderea lor, trebuie să găsim acele resurse umane, tehnice. E o luptă inegală, dar va trebui să o echilibrăm prin măsuri deștepte”, a conchis ministrul.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele