NEWS

Românii au votat cele mai atractive Destinații ale Anului 2024. Cine sunt marii câștigători

Românii au votat cele mai atractive Destinații ale Anului 2024. Cine sunt marii câștigători
Foto: Destinația anului 2024

Românii au votat cele mai atractive Destinații ale Anului 2024. Competiția și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei gale desfășurate la Ateneul Român din București.

Au fost premiate atât locurile 1, cât și locurile 2, 3 din fiecare categorie în parte și a existat și o secțiune pentru premii speciale. Republica Moldova a participat și ea în premieră.

Concursul creat în 2021 reprezintă o competiție online de entități din turism, cu sprijin guvernamental, în cadrul căreia pe lângă juriul de specialitate și public, un amplu studiu sociologic a stabilit în acest an clasamentul celor 12 categorii.

Românii au votat cele mai atractive Destinații ale Anului 2024.  Marele premiu – Sibiu, stațiuni – Bran, sat de poveste – Biertan

sibiu
Foto:Destinatia anului 2024

Procesul de selecție din acest an a început pe 16 martie 2024 și s-a încheiat pe 8 mai 2024. Votul publicului a reprezentat o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 200 de experți, și o treime atribuită percepției publice evaluate prin rezultatele Cercetării Sociologice Destinații Vizionare.

Cele mai disputate secțiuni, ce au suscitat o mobilizare extraordinară a românilor, au fost cele vizând orașele, stațiunile și satele de poveste.

Marele Premiu anunțat la „Gala Excelenței în turism” de la „Destinația Anului 2024” i-a revenit municipiului Sibiu care a câștigat primul loc la categoria „Orașe care inspiră”, fiind urmat de Timișoara și Brașov.

„Sat de poveste” a fost ales Biertan – Sibiu, al cărui sit UNESCO a primit în acest an fonduri europene de aproximativ 5,7 milioane euro pentru reabilitare. Pe podium au urcat Sâmbăta de Sus (județul Brașov) și Ciocănești (Suceava).

La secțiunea „Stațiune turistică”, primul loc a fost ocupat de Bran, iar următoarele poziții de Băile Felix și Sovata.

Cetățile Dacice, Therme și Castelul Corvinilor au luat trofee

„Tărâmuri cu istorie și tradiție” au devenit: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina și Maramureșul istoric.

Eco Delta Dunării a câștigat trofeul la „Regiuni eco- turistice”, urmat de Țara Dornelor, iar la egalitate de puncte – de Țara Hațegului și Regiunea „Băile Tușnad și Împrejurimile”.

Cel mai frumos „Parc de distracție și aventură” s-a dovedit a fi Mini Transilvania Parc. Valea cu Povești Bran și Dino Parc Râșnov au urcat și ele pe podium.

La categoriile „Wellness” pe locul I s-a clasat Therme București, iar pe locurile următoare Panoramic Colibița și Ana Hotels Europa & Health SPA Eforie Nord.

„Cazări epice Resort” sunt în 2024: Green Village Resort, Zaga Zaga, Club Vila Bran și Teleferic Grand Hotel – ultimele două la egalitate de puncte.

La secțiunea „Cazări epice Boutique”, pe podium au urcat Castle Hotel Daniel, Hadar Chalet, Atra Doftana și Nooks by Adybeca.

Brașovul, premiu special pentru șapte destinații câștigătoare

Mare câștigător la categoria „Destinații gastronomice” în 2024 este Casa Timiș – Wellness & Spa Resort, urmată de Restaurant Kibuț Gărâna, și la egalitate de puncte de Conacul Grigorescu Rătești și Mama Cozonacilor Bran.

„Cea mai bună promovare” în acest an a fost făcută pentru „Visit Harghita”, iar pe podium au mai urcat Lunca Prutului de Jos, Cahul, din Republica Moldova și Programul „Anii Drumeției” al Consiliului Județean Sibiu.

La categoria „Atracții culturale – educative” a câștigat trofeul Castelul Corvinilor, fiind urmat de Castelul Bran, și la egalitate de puncte: „Străzi Deschise București” și Palatul Culturii din Iași.

Competiția din acest an a avut și o secțiune de premii speciale. Județul Brașov a câștigat o astfel de distincție pentru cele mai multe destinații turistice câștigătoare în acest an – nu mai puțin de șapte la număr.

Un alt premiu special i-a revenit satului Văleni, din Raionul Cahul – Republica Moldova. Stațiunea Mamaia a fost premiată fiindcă tocmai a finalizat un proces de re-branding.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....