NEWS

Românii care NU primesc pensii majorate! Casa de Pensii a făcut deja calculele pentru septembrie 2024

Românii care NU primesc pensii majorate Casa de Pensii a făcut deja calculele pentru septembrie 2024
sursa foto: colaj foto

S-a aflat cine sunt românii care nu primesc pensii majorate, asta după ce Casele de Pensii din România au făcut deja calculele pentru luna septembrie 2024. Astfel, s-a aflat că vorbim de 1,6 milioane de pensionari care nu vor primi mai mulți bani după recalculare.

Românii care NU primesc pensii majorate!

Se fac ultimii pași pentru marea recalculare a dosarelor de pensii, anunță  Realitatea.net.

Astfel, Casa Națională de Pensii poartă discuții pentru contractarea sistemului informatic deosebit de necesare în acest context. Mai mult, după încheierea procesului de digitalizare, cele aproape 5 milioane de dosare vor fi recalculate, iar în septembrie 2024 românii vor primi noile pensii.

Nu toți vor primi însă a doua majorare și se schimbă și regulile pentru indexarea de anii viitori.

Normele de aplicare vor rămâne în transparenta pana pe data de 25 februarie. Ulterior acestea vor fi adoptate si după publicarea lor în Monitorul Oficial, Casa de Pensii poate semna contractul pentru sistemul informatic, informează realitatea.net.

După acest pas, toți agajații de la casele teritoriale de pensii vor fi instruiți, iar după finalizarea etapei de evaluare și digitalizare va începe și acest proces de recalculare.

Casa de Pensii a făcut deja calculele pentru septembrie 2024

O estimare a Casei de Pensii arată că 1,6 milioane de pensionari rămân cu indexarea de 13,8% și nu se vor mai bucura de o a doua majorare în 2024. Practic, până în acest moment au fost digitalizate peste 95% dintre dosare. Din mai și până în august, românii vor primi deciziile de recalculare, iar în septembrie vor primi noile pensii.

Sunt aproximativ 3 milioane de români care vor primi această a doua majorare. Cei care nu primesc a doua majorare vor primi poate majorări mai mici în următorii ani, pentru că indexarea cu rata inflatiei se va face la procentul recalculat.

Conform estimărilor, aproximativ 3 milioane de români primesc a doua majorare iar aproximativ 1,6 milioane de români rămân cu indexarea de 13,8%.

Dacă în momentul în care pensia va fi recalculată și procentul va fi mai mic, se va menține cunatumul aflat în plată în aceste momente, astfel încât pensia să nu scadă, însă indexarea cu inflația de anul viitor se va face la acel procent recalculat.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri