NEWS

Românii care pot rămâne fără pensie în acest an. Ce pot face

Românii care pot rămâne fără pensie în acest an. Ce pot face
Sursă foto: Monitorul de Botoșani

Există o categorie de români care pot rămâne fără pensie în acest an. Este vorba despre cei care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar mai doresc să lucreze, cumulând pensia cu salariul.

Românii care pot rămâne fără pensie în acest an

O prevedere din Legea 360/2023 privind pensiile îi poate lăsa pe unii români din mediul privat fără venituri în acest an. Modificarea face referire la cei care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar mai doresc să lucreze, cumulând pensia cu salariul.

Este vorba despre art. 46 alin. (2) din Legea 360/ 2023 coroborat cu art. 56 alin (1) lit c din Codul Muncii si art. 19 alin (1) lit d din normele aplicare a Legii 360/2023.

Angajatorii și angajații pot evita 0 astfel de situație, dar lucrurile sunt diferite la femei și bărbați.

Potrivit expertei Luminița Obaciu, consultant fiscal, prevederea din Legea 360/2023 se aplică de la 1 ianuarie 2024, însă pe legislația veche exista o decizie a Curții Constituționale (nr. 387/2018).

Soluția în cazul femeilor

Decizia Curții Constituționale din 2018, spune ea, prevede că: în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de lege pentru bărbaţi, exerciţiul dreptului la muncă nu este condiţionat de încheierea unui nou contract şi de voinţa angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.

Deci, afirmă Luminita Obaciu, conform acelei decizii, si în trecut, dacă salariata continua raporturile de muncă în baza aceluiași contract de muncă, își pierdea pensia. Practic, acest lucru nu s-a schimbat.

Ea a explicat pentru Hotnews și cum se va proceda în practică:

În cazul femeilor, la data îndeplinirii condițiilor cumulative de pensionare (stagiul minim de cotizare de 15 ani și vârsta standard de pensionare), contractul individual de muncă încetează de drept, dacă salariata nu opteaza în scris (cu cel putin 30 de zile înainte de împlinirea acestui termen) pentru continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă.

Dacă salariata optează pentru continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă, acest contract nu va mai înceta de drept, salariata își va continua activitatea, însă nu va putea beneficia și de pensie pe limita de vârstă atâta timp cât își continuă activitatea în baza aceluiași contract individual de muncă.

Dacă însă, salariata nu optează pentru continuarea activității în baza contractului de muncă existent la data indeplinirii condițiilor de pensionare, aceasta va putea să se înscrie pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. De asemenea, în această situatie în care contractul individual de muncă a încetat, ulterior înscrierii la pensie pe limită de vârstă, aceasta poate încheia un nou contract individual de muncă, caz în care poate cumula pensia cu salariul.

Cum se procedează în cazul bărbaților

“În cazul bărbaților, spre deosebire de femei, continuarea activității se face cu acordul angajatorului. Dacă în cazul femeilor, continuarea activității până la vârsta de 65 ani nu necesita acordul angajatorului, în cazul bărbaților continuarea activității poate fi făcută doar cu acordul angajatorului. Dacă acesta continuă activitatea în baza aceluiași contract de muncă își pierde pensia. Deci, nu are sens să continue activitatea în baza aceluiași contract de muncă”, afirmă Luminita Obaciu.

Potrivit declarațiilor sale, contractul ar trebui să înceteze de drept la data îndeplinirii condițiilor de pensionare și să încheie un nou contract, dar după data înscrierii la pensie.

Relevant, spune ea, este momentul îndeplinirii cumulative a condițiilor de pensionare. Legea 360/2023 se aplica pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare începând cu 1 ianuarie 2024.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....