NEWS

Cine sunt românii cărora le cresc pensiile cu doar 1% după recalculare. Explicația dată de Simona Bucura Oprescu

Cine sunt românii cărora le cresc pensiile cu doar 1 după recalculare. Explicația dată de Simona Bucura Oprescu
sursa foto> Facebook Simona Bucura Oprescu

Cine sunt românii cărora le cresc pensiile cu doar 1% după recalculare. Normele de aplicare a legii pensiilor au fost publicate, aducând românii cu un pas mai aproape de creșterea mult așteptată a veniturilor. Totuși, nu toată lumea va avea câștiguri mari.

Guvernanții au afirmat în ultima vreme, în spațiul public, faptul că românii vor avea câștiguri semnificative după recalcularea pensiilor. Majorările ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, odată cu punerea în aplicare a noii legi a pensiilor.

Românii cărora le cresc pensiile cu doar 1% după recalculare. Decizia va fi primită până în luna august

„Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupun recalcularea tuturor pensiilor românilor.

Insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dumnealor va fi recalculată. Da, dragii noștri! Fiecare pensie va fi recalculată.” a declarat ministrul Muncii.

”Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.” a mai spus aceasta.

Criteriile care fac diferența

Din nefericire, există și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

 Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.

Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Românii ale căror pensii ar trebui scadă

Sau chiar mai rău, există și categorii de români care nu vor primi niciun ban în plus. Mai exact, aproape două milioane din cei cinci milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie.

Este vorba despre pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă, potrivit recalculării. Autoritățile în domeniu promit însă că pensiile acestora vor rămâne neatinse. Există totuși și un număr mic de români care vor pierde bani din pensie.

 ”Trebuie să plecăm de la ceea ce înseamnă normele metodologice. Nu vreau acum să fac educație legislativă, doar informez că normele metodologice sunt acele documente, acte elaborate de ministere, care vin în urmă aprobării unei legi și publicării în Monitorul Oficial care, cu exemple, ne arată pașii de urmat și cum va fi implementată legea.

Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi.

La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele