BUSINESS

Roxana Pîntea, Philip Morris România: „România poate fi curajoasă, iar competitivitatea începe acolo unde curajul întâlnește inovația”

Roxana Pîntea Philip Morris România România poate fi curajoasă iar competitivitatea începe acolo unde curajul întâlnește inovația
sursa foto: ZF.ro

Roxana Pîntea, Director External Affairs în cadrul Philip Morris România, a vorbit recent, în cadrul unei conferințe de profil, despre importanța reindustrializării UE, care sunt provocările investitorilor din Europa și de ce este nevoide de o serie de politici economice echilibrate pentru a stimula competitivitatea și inovația.

Roxana Pîntea spune că România are potențialul de a deveni un lider regional în procesul de reindustrializare, mai ales dacă îmbină curajul cu inovația.

„România poate fi curajoasă, iar competitivitatea începe acolo unde curajul întâlnește inovația. Avem șansa de a deveni un vârf de lance în aceste schimbări. Din 2017, am investit peste 730 de milioane de dolari în reindustrializarea totală și transformarea fabricii noastre din Otopeni, demonstrând că reindustrializarea inteligentă nu este doar posibilă, ci și de succes”, a explicat Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România.

Astfel, investițiile companiei au contribuit semnificativ la economia națională și au ajutat la reducerea deficitului comercial al României. În anul 2023, România a atins pragul de un miliard de euro doar din exporturile de tutun încălzit, compania exportând produse către 94 de piețe internaționale.

Investițiile în tehnologie susțin creșterea economică, spune reprezentanta PMI

Roxana Pîntea a evidențiat de asemenea rolul inovației și cercetării în consolidarea competitivității economice.

„Investim constant în cercetare și inovație, deoarece tehnologia poate susține creșterea economică sustenabilă și poate consolida rolul Europei la nivel global”, a explicat aceasta.

Totuși, unul dintre obstacolele majore pe care le întâmpină investitorii în Europa este supra-reglementarea și fragmentarea pieței, ceea ce limitează dezvoltarea și implementarea rapidă a noilor tehnologii.

„Nu poți inova cu frâna de mână trasă. Pentru a depăși decalajul de competitivitate și inovație, trebuie să alegem inovația, nu birocrația. Mediul european este dominat de supra-reglementare, ceea ce afectează capacitatea companiilor de a scala rapid noile tehnologii”, a mai spus Pîntea.

Directorul de External Affairs al Philip Morris România a mai atras atenția cu privire la necesitatea unui mediu economic echitabil, care să nu discrimineze investitorii în funcție de domeniul de activitate.

„Europa nu poate reuși o reindustrializare reală dacă își tratează investitorii selectiv. Este nevoie de un teren de joc echitabil pentru toate companiile care respectă regulile, inovează și contribuie la dezvoltarea economică”, a afirmat aceasta.

De asemenea, aceasta a mai atras atenția că predictibilitatea reglementărilor și stabilitatea fiscală sunt esențiale pentru un mediu de afaceri competitiv, iar România poate beneficia de aceste avantaje doar dacă adoptă o strategie economică clară și coerentă.

„Experiența noastră și a altor companii demonstrează că, atunci când există predictibilitate în reglementare și fiscalitate, creșterea economică devine sustenabilă. Avem nevoie de politici care să sprijine industria și să asigure competitivitatea pe termen lung”, a concluzionat Roxana Pîntea.