WORLD

Rusia a cheltuit peste 167 de miliarde de dolari pentru invazia din Ucraina! Bugetul Moscovei suferă cumplit după ordinul lui Putin. Cum stă Kievul?

Rusia a cheltuit peste 167 de miliarde de dolari pentru invazia din Ucraina Bugetul Moscovei suferă cumplit după ordinul lui Putin. Cum stă Kievul
sursa foto: CNN
17 sept. 2023 | 16:19

Rusia a cheltuit până la finalul lunii august 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă începută în februarie anul trecut, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, transmite Forbes Ucraina, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Mai mult, această cifră nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război şi nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancţiuni internaţionale.

Aprovizionarea armatei ruse, extrem de costisitoare

Cele mai mari cheltuieli se îndreaptă către aprovizionarea armatei, care costă 51,3 miliarde de dolari. Salariile militarilor costă 35,1 miliarde de dolari, iar despăgubirile acordate familiilor celor căzuţi la datorie – 21 miliarde de dolari, scrie kyivindependent.com.

După ce rubla s-a depreciat în raport cu valutele străine, cheltuielile bugetare per soldat au scăzut semnificativ, de la 200 de dolari pe zi la 120 de dolari pe zi, potrivit Forbes.

Potrivit Reuters, Rusia a cheltuit aproape 5.600 de miliarde de ruble pentru apărare în prima jumătate a anului 2023, ceea ce depăşeşte deja întregul buget federal de apărare al Rusiei planificat pentru 2023. Moscova a fost nevoită să dubleze bugetul apărării la aproape 10.000 de miliarde de ruble (105 miliarde de dolari) sau o treime din întregul buget 2023.

Care este bugetul Ucrainei

Guvernul ucrainean a aprobat vineri un proiect de buget pentru anul viitor, planificând cheltuieli mai mari pentru apărare și mizând pe continuarea sprijinului financiar occidental pentru a acoperi deficitul preconizat.

Proiectul de buget pentru 2024 plasează deficitul la 1.548.000 de miliarde de grivne (42 de miliarde de dolari) sau la aproximativ 20,4% din produsul intern brut, transmite Reuters.

Mai mult de jumătate din toate cheltuielile bugetare ucrainene planificate pentru anul viitor, adică 1.700 de miliarde de grivne, sunt planificate pentru sectorul apărării, pentru a finanța efortul de război împotriva Rusiei, care a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.

„Obiectivul principal al acestui proiect este apărarea și securitatea țării noastre”, a declarat premierul Denys Shmyhal. „Această sumă (cheltuielile pentru apărare) este cu 113 miliarde de grivne mai mare decât în acest an. Vor fi și mai multe arme și echipamente. Mai multe drone, muniții, rachete”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ministerul de Finanțe a precizat într-o declarație că se așteaptă ca cheltuielile pentru apărare să fie de peste 21% din produsul intern brut. Cheltuielile includ o alocare de 48,1 miliarde de grivne pentru cumpărarea de drone, care au fost utilizate pe scară largă de ambele părți în războiul de aproape 19 luni.

Prognoza pentru finanțarea bugetului prevede reducerea deficitului la 20,4% din PIB de la 27% în 2023, a precizat ministerul.

Ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că speră în continuarea sprijinului financiar occidental. De la începutul războiului, în urmă cu aproape 19 luni, Ucraina a primit deja aproape 62 de miliarde de dolari în ajutor extern.

„În ceea ce privește colaborarea cu partenerii, drumul este lung. Munca continuă. Pentru 2023 am asigurat finanțarea în totalitate. Cred și sper că pentru 2024 vom conveni asupra sprijinului din partea partenerilor noștri”, a declarat el în comentarii televizate.

NATO avertizează că războiul cu Rusia va fi unul de lungă durată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, într-un interviu pentru germanii de la Funke, că va fi necesar „să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, relatează agenţia Ansa, citată de news.ro.

‘Majoritatea războaielor durează mai mult decât se aşteaptă atunci când încep. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

Conflictul a început în februarie 2022, când Moscova şi-a trimis forţele în Ucraina, readucând războiul în Europa pentru prima dată în ultimele decenii.

„Cu toţii ne dorim o pace rapidă”, a continuat secretarul general al NATO, „dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem acest lucru: dacă preşedintele Volodimir Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista; dacă preşedintele Vladimir Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace.

În ceea ce priveşte dorinţa Kievului de a adera la NATO, Stoltenberg dă asigurări: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va adera” la Alianţa Atlantică.

„Când acest război se va încheia, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina, altfel istoria s-ar putea repeta”, a mai spus secretarul general al NATO.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele