WORLD

Rusia amenință cu al Treilea Război mondial după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul său

Rusia amenință cu al Treilea Război mondial după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul său
sursa foto: colaj foto

Decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acţiune escaladează conflictul din Ucraina şi ar putea duce la al Treilea Război Mondial, au afirmat duminică parlamentari ruşi de rang înalt, potrivit Reuters. Decizia vine după ce Administraţia preşedintelui SUA Joe Biden a dat acordul Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei. Informația a fost confirmată de trei surse familiare cu subiectul, mai arată sursa citată.

Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul Ucraina-Rusia. Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.

Decizia Statelor Unite, luată cu două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să îşi preia mandatul la 20 ianuarie, vine după luni întregi de cereri din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite armatei ucrainene să folosească arme americane pentru a lovi ţinte militare ruse aflate departe de graniţa sa, arată Reuters.

rachetele ATACMS
sursa foto: AP

Schimbarea urmează desfăşurării de către Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, o evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev.

Primele atacuri la mare distanţă vor fi probabil efectuate cu ajutorul rachetelor ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 190 mile (306 km), potrivit surselor.

În timp ce unii oficiali americani şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că permiterea atacurilor cu rază lungă de acţiune va schimba traiectoria generală a războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forţele ruse câştigă teren şi ar putea pune Kievul într-o poziţie de negociere mai bună atunci când şi dacă vor avea loc discuţii privind încetarea focului.

Trump, posibil să anuleze decizia

Nu este clar dacă Trump va anula decizia lui Biden atunci când va prelua funcţia. Trump a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar acordat de SUA Ucrainei şi a promis să pună capăt rapid războiului, fără a explica cum.

Cu toate acestea, unii republicani din Congres l-au îndemnat pe Biden să relaxeze regulile privind modul în care Ucraina poate utiliza armele furnizate de SUA.
Rusia a avertizat că ar considera o mişcare de relaxare a limitelor privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane drept o escaladare majoră.

rachetele ATACMS
sursa foto: Defense ONE

Rusia amenință cu al Treilea Război mondial după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul său

Doi oficiali americani şi o sursă familiarizată cu decizia au dezvăluit duminică faptul că politica Washingtonului în conflictul ruso-ucrainean a suferit o inversare semnificativă.

„Occidentul a decis un astfel de nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine complete până dimineaţă”, a transmis pe aplicaţia de mesagerie Telegram Andrei Klishas, membru de rang înalt al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al şefului Comisiei pentru afaceri internaţionale din camera superioară a Rusiei, a declarat că răspunsul Moscovei va fi imediat.

„Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Dzhabarov, citat de agenţia de presă de stat TASS.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în septembrie că Occidentul va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală, o mişcare despre care a spus că va modifica natura şi amploarea conflictului.

Putin vrea să cucerească o parte din Europa
Sursă foto: Facebook

Rusia ar fi forţată să ia ceea ce Putin a numit „decizii adecvate” pe baza noilor ameninţări.

Leonid Slutsky, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a camerei inferioare a Dumei de Stat, a declarat că autorizarea de către SUA a atacurilor Kievului asupra Rusiei cu rachete tactice ATACMS americane ar duce la cel mai dur răspuns, au notat agenţiile de presă ruse.

„Loviturile cu rachete americane adânc în regiunile ruseşti vor implica în mod inevitabil o escaladare gravă, care ameninţă să ducă la consecinţe mult mai grave”, a declarat Slutsky, citat de agenţia de ştiri TASS.

Ce ştim despre rachetele ATACMS pe care Kievul este acum autorizat să le folosească pentru atacuri pe teritoriul Rusiei?

Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane. Aceste arme, a căror utilizare a fost solicitată de Volodimir Zelensk de multe luni, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat această informaţie în timpul discursului său de duminică seara, dar nu a confirmat-o direct. Reamintind importanţa „capacităţii cu rază lungă de acţiune” a armatei sale, el a precizat că„astăzi, multe surse mass-media relatează că am primit autorizaţia de a lua măsuri corespunzătoare”. „Dar loviturile nu se desfăşoară cu vorbe. Lucrurile de acest gen nu sunt anunţate”, a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit Ouest France. „Rachetele vor vorbi de la sine”.

O rază de acţiune de 306 km

Rachetele ATACMS ( Army Tactical Missile System) sunt considerate a fi rachete balistice cu rază mică de acţiune. Potrivit New York Times, acestea pot lovi ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 190 de mile (306 km). Acestea transportă 226 kg de încărcătură explozivă, potrivit producătorului lor, Lockheed Martin.

Proiectate în anii 1990 şi utilizate pentru prima dată în Irak în 1991, rachetele ATACMS au încetat de atunci să mai fie produse în serie, provocând temeri în Statele Unite că acestea ar putea rămâne fără stocuri în cazul în care ar fi trimise prea multe către o ţară terţă. Potrivit unei estimări recente a site-ului de specialitate Defense Express, Washingtonul dispune de 2 500 de ATACMS, dintre care 1 500 cu o rază de acţiune de 300 de kilometri.

Însă, potrivit lui Doug Bush, responsabil cu achiziţiile armatei americane, citat de Politico, un „număr semnificativ” de rachete au fost comandate în urmă cu câţiva ani. Creşterea activităţii pe linia de producţie ar trebui să permită acum Statelor Unite să aprovizioneze ţări aliate precum Ucraina, fără a avea niciun impact asupra capacităţilor militare americane, potrivit acestui oficial.

Ucraina le folosea deja

Washingtonul a livrat aceste rachete ATACMS Ucrainei pentru prima dată în octombrie 2023, însă raza lor de acţiune era încă limitată la 165 de kilometri. Noua lor versiune, cu o rază de acţiune aproape dublată, a fost utilizată pentru prima dată de armata ucraineană în aprilie 2024, potrivit agenţiei americane Associated Press.

La acel moment, utilizarea lor era limitată la teritoriul ucrainean. Ţintele din Crimeea, anexată de Rusia în februarie 2014, şi din alte teritorii ocupate au fost vizate în aprilie de forţele ucrainene.

Regiunea Kursk ca primă ţintă

Folosirea acestor arme ar permite Ucrainei să ajungă la locurile de logistică ale armatei ruse şi la aerodromurile de pe care decolează bombardierele sale.

Rachetele ATACMS furnizate de Statele Unite ar trebui să fie utilizate iniţial în regiunea Kursk de la frontiera rusă, unde soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în sprijinul trupelor ruse, potrivit New York Times,, care citează oficiali americani vorbind sub rezerva anonimatului.

Decizia Washingtonului de a autoriza Ucraina să utilizeze aceste rachete a fost o reacţie la desfăşurarea de trupe nord-coreene, potrivit acestor oficiali.

În opinia lui John Hardy, de la think-tank-ul american Foundation for Defense of Democracies, „a permite Ucrainei să lovească ţinte prioritare pe teritoriul Rusiei ar putea pune Kievul într-o poziţie mai bună pentru eventuale negocieri”. „Inclusiv prin încurajarea Moscovei să accepte un moratoriu asupra loviturilor împotriva infrastructurilor energetice critice”, a adăugat acest cercetător specializat în Rusia, intervievat de AFP.

Aliaţii sunt divizaţi pe această temă

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, au refuzat anterior să dea undă verde, de teama escaladării tensiunilor cu Moscova. Decizia Washingtonului ar putea determina alţi aliaţi să îi urmeze exemplul, în special Regatul Unit, care furnizează Ucrainei rachetele Storm Shadow.

Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară a fost al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, a refuzat în mod constant să furnizeze rachetele cu rază lungă de acţiune Taurus solicitate de Kiev.

Polonia, vecina Ucrainei şi unul dintre cei mai puternici susţinători ai acesteia, a salutat decizia SUA. „Preşedintele Biden a răspuns la intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete al Rusiei cu un limbaj pe care V. Putin îl înţelege”, a transmis şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, pe X.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un vortex polar se îndreaptă către România: Se anunță furtuni de zăpadă, ninsori abundente, viscol și ger în aproape toată Europa
Un vortex polar se îndreaptă către România: Se anunță furtuni de zăpadă, ninsori abundente, viscol...
Ce trebuie să facă românii din străinătate al căror buletin expiră. Cum pot primi o carte de identitate nouă
Ce trebuie să facă românii din străinătate al căror buletin expiră. Cum pot primi o...
Kim Jong-Un îndeamnă armata Coreei de Nord să se pregătească de război
Kim Jong-Un îndeamnă armata Coreei de Nord să se pregătească de război
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că duce la depuneri de grăsimi pe artere și crește riscul de AVC: „Total necunoscut organismului din punct de vedere metabolic”
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că duce la depuneri de...
EXCLUSIV Surpriză, ce are George Simion în frigider. Produsul găsit în spatele caserolei cu brânză
EXCLUSIV Surpriză, ce are George Simion în frigider. Produsul găsit în spatele caserolei cu brânză
Cuvântul din limba română pe care cei mai mulți români îl pronunță greșit. E folosit des, însă de cele mai multe ori, forma lui corectă nu este cunoscută
Cuvântul din limba română pe care cei mai mulți români îl pronunță greșit. E folosit...
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi...
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi...
Cine se află în spatele Trendyol, gigantul care domină piața de fashion din România. A ajuns la vânzări-record în doar 8 luni
Cine se află în spatele Trendyol, gigantul care domină piața de fashion din România. A...
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Bloomberg: Zelenski, presat de aliaţi să-l atragă pe Putin la masa negocierilor / Erdogan va prezenta o propunere de îngheţare a conflictului: Kievul ar trebui să fie de acord cu amânarea aderării la NATO
Bloomberg: Zelenski, presat de aliaţi să-l atragă pe Putin la masa negocierilor / Erdogan va...
Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv...
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în...
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață