NEWS

Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu prin Serviciul de Informații Externe rus. România reacționează

Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu prin Serviciul de Informații Externe rus. România reacționează
Sursă foto: colaj Mediaflux

Printr-un comunicat al Serviciului de Informații Externe, Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu și susține că decizia Parchetului român ”este susținută de conducerea UE”. În replică, premierul Marcel Ciolacu le transmite rușilor că nu sunt o țară în care sunt respectate drepturile omului și democrația.

Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu

Serviciul de Informații Externe al Rusiei este condus de Serghei Narîșkin, unul dintre colaboratorii cei mai apropiați ai Rusiei.

Comunicatul Serviciului rus de Informații Externe:

”Biroul de presă al Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse raportează că, potrivit informațiilor primite de SVR al Rusiei, birocrația europeană a declarat război „liderilor non-sistemici” care sunt susținători declarați ai președintelui american D. Trump și refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale care conduc în UE.

Bruxelles-ul este extrem de îngrijorat că noul șef al Casei Albe ar putea slăbi „suprastructura globalistă europeană” și se bazează în această activitate pe lideri conservatori cu orientare națională, precum premierul ungar V. Orban, premierul slovac R. Fico și candidatul la președinția României C. Georgescu.

Potrivit informațiilor de care dispune Serviciul rus de informații externe, decizia parchetului român de a formula acuzații împotriva lui Georgescu este susținută de conducerea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol major în invalidarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România de la sfârșitul anului 2024, a cerut autorităților actuale de la București să nu-i permită lui Georgescu să participe la repetarea scrutinului din luna mai a acestui an. Ea a amenințat că va restricționa accesul României la fondurile UE dacă reprezentantul „forțelor nesistemice” va continua să participe la campania electorală.

Elita totalitar-liberală europeană se teme în mod clar de o „turnură conservatoare a Europei” sub influența lui Trump. În efortul de a preveni un astfel de scenariu, Bruxelles-ul nu este timid în privința mijloacelor. După „atacul asupra lui Georgescu”, se pot prevedea cu încredere noi încercări ale mainstream-ului liberal european de a suprima disidența în UE. Ținta lor principală va fi Ungaria, ca „bastion al conservatorismului european”, iar un pretext convenabil vor fi alegerile parlamentare din această țară de anul viitor.”, transmite Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), conform G4media.

România ia atitudine

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat prompt la comunicatul rușilor și transmite un mesaj dur cu privire la amestecul Rusiei în deciziile autorităților de la București.

”Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat!

Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu.

Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație. Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului și democrația sunt o glumă proastă!

Dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înțeleagă în mod direct cine sunt forțele care încearcă să submineze parcursul european și euro-atlantic al României.”, scrie premierul pe Facebook.

MAE: Afirmațiile recente ale serviciilor rusești sunt ridicole

Ministerul Afacerilor Externe român precizează că afirmațiile recente ale serviciilor rusești sunt ridicole și complet neavenite.

”Acestea fac parte din seria de acțiuni hibride desfășurate de Federația Rusă pentru a submina democrația în România. Ansamblul acestor activități care includ mesaje publice, campanii de influență și interferență cu procese democratice este menit să scadă încrederea în autorități si să critice apartenența României la UE și NATO.

Totodată, aceste alegații sunt parte din eforturile rusești de a construi un narativ adresat propriului public, în condițiile în care Rusia nu are un spațiu de dezbatere liber sau alegeri libere. Acolo orice opoziție este încarcerată sau asasinată. Criticile la adresa UE sau a României au inclusiv rolul de a distrage de la aceste realități.”, transmite MAE.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele