NEWS

Rusia va câștiga războiul, cred cei mai mulți dintre români, dar consideră Moscova o amenințare

Rusia va câștiga războiul cred cei mai mulți dintre români dar consideră Moscova o amenințare

Rusia va câștiga războiul cred cei mai mulți dintre români. Un sondaj recent realizat de IRSOP și publicat joi arată că percepția românilor asupra războiului din Ucraina și a securității europene este marcată de o combinație de pesimism și îngrijorare. 

Rusia va câștiga războiul, cred cei mai mulți dintre români

Deși 64% dintre respondenți cred că Rusia va câștiga conflictul, o proporție și mai mare – 66% – consideră Moscova o amenințare pentru Europa. 

Sondajul IRSOP indică o serie de paradoxuri în percepția publică din România. Deși două treimi dintre respondenți (66%) consideră Rusia un pericol pentru Europa, 64% cred că această țară va ieși victorioasă din războiul împotriva Ucrainei. Într-un posibil conflict direct între Rusia și Europa, 60% dintre români consideră că Europa ar avea câștig de cauză, în timp ce 32% cred că Rusia ar ieși învingătoare.

Aceste date sugerează o percepție duală asupra situației geopolitice: pe de o parte, românii sunt îngrijorați de ambițiile Rusiei, dar, pe de altă parte, mulți dintre ei nu au încredere în capacitatea Ucrainei de a rezista fără sprijin extern puternic.

Românii cred că Uniunea Europeană ar trebui să sprijine Ucraina, chiar dacă SUA se retrage

Întrebați dacă Uniunea Europeană ar trebui să continue sprijinul pentru Ucraina în cazul unei retrageri a SUA, 58% dintre respondenți au spus că sprijinul trebuie menținut, în timp ce 39% cred că și Uniunea Europeană ar trebui să își retragă ajutorul.

În același timp, majoritatea românilor (65%) nu sunt de acord ca România să crească sprijinul financiar oferit Ucrainei, în timp ce doar 32% susțin o astfel de măsură.

Europa, vulnerabilă fără SUA în NATO

Îngrijorarea românilor privind securitatea europeană crește dacă Statele Unite ar decide să se retragă din NATO. 55% dintre respondenți cred că Europa ar fi în pericol, în timp ce 42% consideră că ar fi suficient de puternică pentru a se apăra singură.

În acest context, 60% dintre cei chestionați cred că România ar trebui să aloce mai mulți bani pentru apărare, reflectând o preocupare crescută față de capacitatea țării de a se apăra în fața unor posibile amenințări externe.

Armata obligatorie – o idee care împarte România

Românii sunt împărțiți când vine vorba despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

  • 51% consideră că înarmarea ar trebui să fie benevolă,
  • 49% cred că serviciul militar ar trebui să fie obligatoriu.

Această divizare arată o lipsă de consens în ceea ce privește modalitatea prin care România ar trebui să își întărească apărarea.

Românii nu vor trupe de menținere a păcii în Ucraina

La întrebarea dacă România ar trebui să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, în cazul unui acord de pace, 78% dintre respondenți au spus că țara noastră nu ar trebui să trimită soldați, în timp ce doar 20% sunt de acord cu această idee.

Această cifră indică o reticență clară a românilor de a implica direct România într-un eventual conflict sau proces de pacificare în Ucraina.

Dacă SUA părăsește NATO, România ar trebui să se bazeze pe Uniunea Europeană

În cazul unei retrageri a SUA din NATO, 52% dintre români consideră că țara noastră ar trebui să se bazeze pe Uniunea Europeană pentru protecție, ceea ce arată că, deși mulți văd în NATO un garant al securității, există și o încredere moderată în capacitatea Uniunii Europene de a apăra statele membre.

Frică de Rusia, dar și scepticism în privința sprijinului pentru Ucraina

Rezultatele sondajului IRSOP reflectă o combinație de teamă față de Rusia și scepticism față de viitorul conflictului din Ucraina.

Pe de o parte, românii cred că Rusia este o amenințare serioasă și că Europa ar fi vulnerabilă fără SUA. Pe de altă parte, mulți sunt rezervați în ceea ce privește sprijinul financiar și militar pentru Ucraina.

Această percepție sugerează o tendință spre pragmatism: românii sunt conștienți de riscurile geopolitice, dar în același timp nu doresc ca România să fie implicată activ în conflict.

Studiul arată, de asemenea, că populația României este preocupată de securitatea națională și că sprijinul pentru NATO și Uniunea Europeană rămâne important, mai ales într-un context internațional incert.

Sondajul IRSOP, citat de Hotnews, fost realizat telefonic între 12 și 18 martie pe un eșantion de 1.140 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele