NEWS

S-a aprobat vaccinarea cu doze diferite în România. Cine poate face rapelul cu alt tip de vaccin

S-a aprobat vaccinarea cu doze diferite în România. Cine poate face rapelul cu alt tip de vaccin

Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV) a aprobat vaccinarea cu doze diferite în România pentru a veni în sprijinul persoanelor imnizate parțial cu o doză și care, ulterior, din motive medicale, nu au mai făcut și a doua doză.

CNCAV le permite acestor persoane să facă rapelul cu un alt tip de vaccin, însă doar cu recomandarea scrisă a medicului.

Prin completarea regulilor privind vaccinarea în situații speciale, CNCAV stabilește condițiile în care o persoană poate face a doua doză de vaccin cu un ser diferit de cel administrat la prima doză, potrivit unui comunicat de presă.

Vaccinarea heterologă:

 • se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică;
 • în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat.

Vaccinarea la femeia gravidă sau la cea care alăptează:

Având în vedere datele științifice acumulate până la acest moment, recomandările societăților științifice internaționale și recomandarea Societății de Obstetrică și Ginecologie din România referitoare la indicația de vaccinare împotriva COVID-19 la femeia gravidă sau care alăptează, precizăm următoarele:

 • vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate;
 • femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național.

CNCAV reamintește că este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA. Însă pot exista și situații speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită, cum ar fi:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

 • Șoc anafilactic;
 • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

 • Șoc anafilactic;
 • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):

 • Șoc anafilactic;
 • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
 • Sindrom de extravazare capilară

Vaccinarea împotriva COVID-19, concomitent cu alte tipuri de vaccinuri:

Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România;

Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza 1, cât și doza 2 de vaccin anti COVID-19.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele