S-a confirmat. Angajații din România care pierd încă 1000 de lei la salariu
Mai mulți angajați, care contribuie semnificativ la economia națională, vor pierde bani la salariu. Economia IT este pusă sub presiune de eliminarea facilităților fiscale, măsură intrată în vigoare la începutul anului 2025.
Angajații din România care pierd încă 1000 de lei la salariu
Decizia, oficializată fără consultarea actorilor din industrie, aduce mari probleme pentru stabilitatea unui sector deja afectat de concedieri și pierderea proiectelor către țări cu costuri mai mici ale forței de muncă.
Până la finalul anului 2024, angajații din IT se bucurau de scutiri de impozit pe venit pentru sume de până la 10.000 de lei și de opțiunea de a nu contribui la Pilonul II de pensii. Toate aceste bonusuri fiscale ofereau un avantaj competitiv și creșteau atractivitatea României pe piața globală de IT.
Odată cu eliminarea scutirilor, pierderile financiare pentru angajați sunt semnificative. De exemplu, un programator cu un salariu brut de 15.000 de lei va câștiga 8.775 de lei net, comparativ cu 9.884 de lei în decembrie 2024. Diferența de aproximativ 1.100 de lei pe lună pune presiune pe bugetul personal al angajaților sau pe cel al companiilor, care ar putea fi nevoite să ofere majorări salariale pentru a compensa pierderile.
Companiile simt cea mai mare presiune
În acest sens, Edward Crețesu, președintele ANIS, subliniază faptul că firmele de IT trebuie sunt nevoite să își refacă bugetele pentru 2025 și să decidă între absorbirea costurilor suplimentare sau restructurări de personal. Această situație amplifică riscul de relocări în alte țări și pierderi de locuri de muncă în România.
„Există riscul real ca firmele să renunțe la angajați în 2025,” avertizează Crețesu, în contextul unui val global de concedieri din IT care a dus la pierderea a peste 150.000 de locuri de muncă în 2024.
Cu peste 200.000 de angajați și o contribuție de peste 7% la PIB, sectorul IT este un pilon important al economiei românești. Totuși, eliminarea facilităților fiscale vine într-un moment delicat, când multe companii din industrie raportează stagnări ale bugetelor și reduceri ale investițiilor.
„Angajații obișnuiți cu creșteri salariale anuale vor experimenta un al doilea an consecutiv de stagnare sau chiar scăderi,” spune Tudor Ciuleanu, CEO al unei companii IT.